keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Teeleipä

Näitä leipäsiä meillä tehdään usein iltaisin, kun mieli tekee iltapalaksi jotakin hyvää vastaleivottua. Näiden tekeminen käy jouhevasti ja lopputulos onnistuu aina. Parhaimmillaan leivät ovat tuoreina, mutta vielä aamulla ne ovat syötäviä.


50 g voita
1 dl juustoraastetta
4 dl vehnäjauhoa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa

Anna voin pehmetä kulhossa. Sekoita kuivat aineet ja nypi jauhoseos voihin. Lisää myös juustoraaste. Lisää lopuksi maito ja sekoita tasaiseksi. Älä sekoita liikaa. Jaa taikina kahteen osaan ja taputtele taikinaköntit jauhoisella kädellä kahdeksi leiväksi leivinpaperille. Leikkaa leivät taikinapyörällä neljään osaan ja pistele haarukalla. Paista kuumassa (250º) uunissa 10–15 minuuttia tai 225 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes leivät ovat kauniin vaaleanruskeita.
Nauti heti voin/margariinin ja juustoviipaleiden kera.


Ohje on peräisin Jaana-nimisen naistenlehden +101 leivonnaista -liitteestä, joka ilmestyi numerossa 42/1982. Liitteessä leipäset on nimetty aamaiaisleipäsiksi, mutta ikinä en ole niitä aamulla leiponut. Liitteessä on monta muutakin hyväksi havaitsemaani ohjetta. 

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Kikherne-porkkanasalaatti

Hyvä lisukesalaatti esimerkiksi (uunissa) paistetulle broilerin rintafileelle/ohutleikkeelle. Paistoin porkkanapalat broilerien vierellä, porkkanat tarjosin  erikseen.


4 annosta

300 g porkkanoita
1 prk, noin 2.5 dl kypsiä kikherneitä
1 punasipuli ohuina viipaleina
2 isoa kourallista rucolaa
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
2 rkl tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
100 g fetaa murusteltuna

Kastike
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
1–2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl harissatahnaa tai sambal oelek -chilisäilykettä
0,5 tl jauhettua korianteria
0,5 tl jauhettua juustokuminaa
suolaa

Kuori ja paloittele porkkanat. Paahda uunissa 225 asteessa noin 15 min tai keitä kattilassa kypsiksi. Sekoita kastikkeen ainekset ja lisää huuhdeltujen kikherneiden ja porkkanoiden joukkoon. Sekoita hyvin. Ripottele yrttisilppu ja fetamurut pinnalle.

Broilerinfileille ripottelin suolaa (1 tl/400 g lihaa), mustapippuria myllystä sekä curry- ja paprikajauhetta. Kypsyvät samaan tahtiin porkkanoiden kanssa.



Ohje on mukaelma jostakin joskus nappaamastani ohjeesta.