tiistai 26. kesäkuuta 2018

Täytetyt nokkoslätyt



Alkukesän herkkuja ovat nokkoslätyt. Hyvää ja terveellistä! Minulla ei ole mökillä kovin suurta nokkoskasvustoa, mutta siitä saa alkukesällä yhden lättysatsin ja myöhemmin kesällä voi pakastaa annoksen talvea varten. Periaatteessa nokkoslätyt tehdään tekemällä tavallinen lättytaikina ja lisäämällä siihen puolesta litrasta litraan nokkosen lehtiä, jotka ennen taikinaan lisäämistä on ryöpätty, eli keitetty hetken, valutettu ja silputtu.

Tällä kertaa tein myös risotolla täytettyjä räiskäleitä ateriaksi, joten tein hieman tukevamman taikinan. Pieniä lättyjä varten voi tehdä löysemmän taikina (ks. esim. ohje Nokkoslätyt 1). Tähän taikinaan ei tule rasvaa, mutta halutessa voi laittaa vähän öljyä tai sulatettua voita.

10–12räiskälettä
0,5–1 l tuoreita nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
2 munaa
¾ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata grahamjauhoilla ja/tai leseillä)
paistamiseen voita ja öljyä
gratinointiin juustoa, esim. emmentaalia

Kiehauta nokkoset, valuta ja silppua hienoksi. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää maito, suola ja vehnäjauhot. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota puolisen tuntia. Paista isolla paistinpannulla suuria ohukaisia. Homma käy nopeasti kahdella pannulla. Täytä valmiit räiskäleet esimerkiksi jauheliharisotolla. Halutessasi gratinoi uunissa.

Nokkoslätyt 1



Reilussa rasvassa paistetut lätyt saa kuulostamaan terveellisiltä lisäämällä taikinaan ryöpättyjä ja silputtuja nokkosia tai vaihtoehtoisesti pinaattia. Lätyt maistuvat hyviltä joko salaatin kanssa tai hillon kera. Tai ripauksella sokeria maustettuna.

0,5–1 l nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata grahamjauhoilla ja/tai leseillä)
0,5 tl suolaa
ripaus sokeria
2 rkl öljyä tai sulatettua voita
paistamiseen voita ja öljyä

Kiehauta, valuta ja silppua nokkoset. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja sitten muut aineet. Vatkaa tasaiseksi. Lisää nokkoset. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista joko suuria lättyjä tai lättypannulla pieniä.

tiistai 19. kesäkuuta 2018

Naurisvelli


Naurisvelli on yksi vahvasti mieleeni jääneistä lapsuuden makumuistoista. Yksinkertaisessa keitossa on pehmeää makua, johon saa särmää esimerkiksi ruisleivästä tehtyjä krutonkeja dippaamalla tai tekemällä ihan vaan ruisvoileivän kaveriksi. Keittoa tulee tällä ohjeella 3–4 annosta tai alkukeitoksi viidelle–kuudelle.

 

Nippu uusia nauriita tai pari–kolme loppukesän naurista
kasvisliemikuutio
2,5 dl vettä
8 dl maitoa
0,75 dl mannaryynejä tai pakkauksen ohjeen mukaan
voita
suolaa




Kuori nauriit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Keitä vahvassa kasvisliemessä muutama minuutti, pienet kuutiot kypsyvät nopeasti. Lisää sitten maito, jonka voi lämmittää mikrossa, ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mannaryynit ja anna kiehua miedolla lämmöllä vähän väliä sekoittaen. Tarkista lopuksi suola, ja lisää sitä tarvittaessa. Lisää lopuksi muutama voinokare.

Ruisleipäkrutonkeja tein siten, että viipaloin (Kursulaisen leipomon) ruisreikäleivästä ohuita viipaleita, jotka laitoin leivinpaperin päälle pellille. Päälle kaadoin vähän oliiviöljyä. Kääntelin viipaleita, jotta kaikki saivat osansa öljystä. Paistoin 125 asteessa sen aikaa että viipaleista tuli rapeita.