tiistai 26. kesäkuuta 2018

Täytetyt nokkoslätyt



Alkukesän herkkuja ovat nokkoslätyt. Hyvää ja terveellistä! Minulla ei ole mökillä kovin suurta nokkoskasvustoa, mutta siitä saa alkukesällä yhden lättysatsin ja myöhemmin kesällä voi pakastaa annoksen talvea varten. Periaatteessa nokkoslätyt tehdään tekemällä tavallinen lättytaikina ja lisäämällä siihen puolesta litrasta litraan nokkosen lehtiä, jotka ennen taikinaan lisäämistä on ryöpätty, eli keitetty hetken, valutettu ja silputtu.

Tällä kertaa tein myös risotolla täytettyjä räiskäleitä ateriaksi, joten tein hieman tukevamman taikinan. Pieniä lättyjä varten voi tehdä löysemmän taikina (ks. esim. ohje Nokkoslätyt 1). Tähän taikinaan ei tule rasvaa, mutta halutessa voi laittaa vähän öljyä tai sulatettua voita.

10–12räiskälettä
0,5–1 l tuoreita nokkosenlehtiä
5 dl maitoa
2 munaa
¾ tl suolaa
3 dl vehnäjauhoja (osan voi korvata grahamjauhoilla ja/tai leseillä)
paistamiseen voita ja öljyä
gratinointiin juustoa, esim. emmentaalia

Kiehauta nokkoset, valuta ja silppua hienoksi. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää maito, suola ja vehnäjauhot. Vatkaa tasaiseksi. Anna turvota puolisen tuntia. Paista isolla paistinpannulla suuria ohukaisia. Homma käy nopeasti kahdella pannulla. Täytä valmiit räiskäleet esimerkiksi jauheliharisotolla. Halutessasi gratinoi uunissa.