torstai 12. marraskuuta 2020

Appelsiinibroileri

 

Uunivuoassa kermaista broileripataa.


Appelsiinisesongin alun innoittamana haeskelin netistä appelsiinibroilerin ohjeita. Päädyin kokeilemaan Valion sivulta löytyvää ohjetta, mutta siihen käytetäänkin täysmehua, eikä tuoreita appelsiineja. Mikään ei estäne puristamasta tarvittavaa määrää mehua tuoreista hedelmistä.

Broilerista tuli todella hyvää, ja tämä päätyy varmasti suosikkien listalle. Kaikkia Valion ohjeessa kerrottuja ainesosia minulla ei ollut, enkä usko sen haitanneen makua. Toisekseen, ehkä uunivuokani mallista johtuen, en pannut kaikkea marinointilientä vuokaan. Lisäksi toteutin ohjeen eri tavalla kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa sanotaan.

 

4 annosta

n. 400 g rasia nahattomia broilerin rintafileitä tms.

½ rkl paprikajauhetta

¼ tl valkopippuria (jos on, ei ollut)

¼ tl mustapippuria

1 tl suolaa

Marinadiliemi:

4 dl appelsiinitäysmehua

½ dl soijakastiketta

½ dl siirappia

½ dl viinietikkaa (puna- tai valko-)

2 valkosipulin kynttä murskattuina

Uunivuokaan:

2 dl kermaa

3 rkl vehnäjauhoja

 

Mausta broilerien rintafileet paprikajauheella, pippureilla ja suolalla. Sekoita marinadiliemen ainekset kannellisessa rasiassa ja lisää sinne broilerit. Siirrä jääkaappiin marinoitumaan, mielellään yön yli.

Nostele lihapalat voideltuun uunivuokaan. Kaada marinointilientä päälle niin paljon että broilerit peittyvät.

Kaada kerma pieneen vatkauskulhoon ja lisää vehnäjauhot vatkaten, kunnes seos on tasaista. Kaada vuokaan. Sekoittele vielä hiukan lusikalla, että kerma-vehnäjauhoseos sekoittuu marinointiliemen kanssa.

Kypsennä 200 asteessa n. 50 min. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kanssa.

Linssi-juuripersilja-porkkanakeitto

 

Lautasella oranssia kasvis keittoa ja lautasen reunalla leipäviipale.

Haeskelin netistä syksyyn sopivan keiton ohjetta, ja huomasin Rouva Kasviksen (rouvakasvis.blogspot.com) sivuilta houkuttelevan kuuloisen linssi-juuripersilja-porkkanakeiton. Juuripersiljaa ei olekaan muistaakseni käyttänyt. Olin valmistautunut vaihtamaan sen kaupassa palsternakkaan varmana siitä, ettei juuripersiljaa löydy lähikaupasta, vaan löytyipäs!

Jälleen kerran sain todeta, että tuoretta inkivääriä tulee laitettua helposti liikaa, ja silloin sen maku lyö yli. Inkivääri ei onneksi liikaa maistunut, mutta läheltä piti. Ohjeesta poiketen minulla ei ollut muscovado- tai fariinisokeria. Korvasin ne pienellä määrällä hunajaa. Ei sattunut olemaan myöskään fenkolin tai koriaterin siemeniä.

Keittoa tuli iso annos, ja siitä riitti pakastettavaksi asti.

 

Kuusi annosta

300 g juuripersiljaa

300 g porkkanoita

1 sipuli

pieni pala tuoretta inkivääriä raastettuna

(puolikas chiliä tai hieman chilitahnaa tai -jauhetta)

2 dl punaisia kuivattuja linssejä

1 tlk (400 g) kuorittuja tomaatteja tai tomaattimurskaa

2–3 rkl rypsiöljyä

1 rkl muscovado- tai fariinisokeria (tai hunajaa tai tavallista sokeria)

1 l kasvislientä

1–3 rkl sitruunamehua

2 dl ruokakermaa

hieman suolaa ja mustapippuria

pinnalle tuoretta korianteria, persiljaa tai yrttiöljyä

 

Kuori porkkanat, juuripersiljat ja sipuli. Kuutioi. Kuumenna öljy kattilassa, ja kuullota siinä ensin sipulia. Lisää hetken kuluttua juuripersilja- ja porkkanakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää myös chili ja inkivääri. Lisää sitten tomaattimurska, kasvisliemi ja huuhdellut linssit. Mausta. Keitä noin 20 minuuttia ja soseuta. Lisää sitruunamehu ja kerma sekä suolaa ja pippuria. Kuumenna uudelleen. Tarkista maku. Ripottele pinnalle yrttisilppua.