sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Valkosipuli-kermaperunat, perunagratiini

Lautasella perunagratiinia, rosollia, kermavaahtoa, kinkkuviipaleita ja sinappia. Jouluinen pöytäliina.


Kielen veivät mennessään nämä pakastetusta peruna-sipulisekoitusta hieman monimutkaisemmin valmistettavat valkosipuli-kermaperunat. Tein jouluksi, mutta sopivat muulloinkin tarjottavaksi, kun halutaan herkutella. Ohjeen löytäminen vaati erinäisiä googletuksia, ja antoisimmaksi hakusanaksi osoittautui potatisgratäng ja naapurimaan ohjeet. Perunalajike vaihtelee eri julkaisuissa: toiset vannovat jauhoisten lajikkeiden nimeen ja toiset kiinteiden. Jos omasta sadosta ei olisi ollut jäljellä siikliä, olisin käyttänyt puikuloita. Siikli sopi myös aivan erinomaisen hyvin.

Kermaperunoiden tekemisessä tärkeää on se, ettei perunaviipaleita laiteta kylmään veteen, vaan ne keitetään heti, ei vedessä, vaan kermamaidossa.

Ainekset, noin kuudelle

1 kg perunoita
1 sipulia
2 valkosipulinkynttä
(pätkä purjoa jos on)
3 dl vispikermaa
2–5 dl punaista maitoa
1,5–2 tl suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
n. 100 g raastettua juustoa (jotain vahvaa, vähintään emmentaalia, ruotsalaiset suosittelevat mm. prästostia)

Kuori perunat ja viipaloi ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Ei liian ohuiksi kuitenkaan. Mandoliini on tässä kätevä. Kuori ja silppua sipulit. Laita perunaviipaleet ja sipulit isoon kattilaan, lisää mausteet, kerma ja maitoa sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää tarvittaessa maitoa.

Kuumenna varovasti kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna kiehua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia. Kannattaa sekoitella pohjaa myöten säännöllisesti, jopa koko ajan välttääksesi maidon kärähtämisen. Muutamassa minuutissa viipaleiden pitäisi olla taipuisia, muttei liian kypsiä.

Kaada keitos voideltuun laakeaan uunivuokaan. Tähän asti voit tehdä perunagratiinin valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä tai aamupäivästä, jos ruoka on tarkoitus tarjoilla illalla. Säilytä jääkaapissa.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Raasta juusto ja ripottele se vuokaan. Jos teit perunoiden keittämisen etukäteen, paista pidempään kuin puolisen tuntia, joka menee lämpimien perunoiden paistamiseen. Varaudu siihen, että lasket uunin lämpöä jonkin ajan kuluttua ja annat gratiinin olla uunissa pidempään! Jos pinta tummuu liikaa ennen kuin perunat ovat pehmeitä, peitä paistos leivinpaperilla tai foliolla.

Anna gratiinin asettua hetki uunista ottamisen jälkeen.