Kielen veivät mennessään nämä pakastetusta peruna-sipulisekoitusta hieman monimutkaisemmin valmistettavat valkosipuli-kermaperunat. Tein jouluksi, mutta sopivat muulloinkin tarjottavaksi, kun halutaan herkutella. Ohjeen löytäminen vaati erinäisiä googletuksia, ja antoisimmaksi hakusanaksi osoittautui potatisgratäng ja naapurimaan ohjeet. Perunalajike vaihtelee eri julkaisuissa: toiset vannovat jauhoisten lajikkeiden nimeen ja toiset kiinteiden. Jos omasta sadosta ei olisi ollut jäljellä siikliä, olisin käyttänyt puikuloita. Siikli sopi myös aivan erinomaisen hyvin.
Kermaperunoiden tekemisessä tärkeää on se, ettei
perunaviipaleita laiteta kylmään veteen, vaan ne keitetään heti, ei vedessä,
vaan kermamaidossa.
Ainekset, noin kuudelle
1 kg perunoita
1 sipulia
2 valkosipulinkynttä
(pätkä purjoa jos on)
3 dl vispikermaa
2–5 dl punaista maitoa
1,5–2 tl suolaa
musta- tai valkopippuria myllystä
n. 100 g raastettua juustoa (jotain vahvaa, vähintään emmentaalia, ruotsalaiset
suosittelevat mm. prästostia)
Kuori perunat ja viipaloi ne ohuehkoiksi viipaleiksi. Ei
liian ohuiksi kuitenkaan. Mandoliini on tässä kätevä. Kuori ja silppua sipulit.
Laita perunaviipaleet ja sipulit isoon kattilaan, lisää mausteet, kerma ja
maitoa sen verran, että ainekset peittyvät. Lisää tarvittaessa maitoa.
Kuumenna varovasti kiehuvaksi, pienennä lämpöä ja anna
kiehua miedolla lämmöllä 3–5 minuuttia. Kannattaa sekoitella pohjaa myöten
säännöllisesti, jopa koko ajan välttääksesi maidon kärähtämisen. Muutamassa
minuutissa viipaleiden pitäisi olla taipuisia, muttei liian kypsiä.
Kaada keitos voideltuun laakeaan uunivuokaan. Tähän asti
voit tehdä perunagratiinin valmiiksi vaikka jo edellisenä päivänä tai aamupäivästä,
jos ruoka on tarkoitus tarjoilla illalla. Säilytä jääkaapissa.
Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Raasta juusto ja
ripottele se vuokaan. Jos teit perunoiden keittämisen etukäteen, paista
pidempään kuin puolisen tuntia, joka menee lämpimien perunoiden paistamiseen.
Varaudu siihen, että lasket uunin lämpöä jonkin ajan kuluttua ja annat gratiinin olla
uunissa pidempään! Jos pinta tummuu liikaa ennen kuin perunat ovat pehmeitä, peitä paistos leivinpaperilla tai foliolla.
Anna gratiinin asettua hetki uunista ottamisen jälkeen.