tiistai 21. helmikuuta 2017

Feta-pinaattipiirakka



Kasvispiirakka on siitä mukava ruoka, että sekä pohjaa että täytteitä voi muunnella paljon kulloistenkin mielitekojen tai kotoa löytyvien ainesten mukaan. Tällä kertaa laitoin pohjaan runsaasti täysjyvävehnäjauhoja ja täytteeseen puoli purkkia ranskankermaa (oli valmiina jääkaapissa) ja siihen lisäksi ruokakermaa. En tyytynyt yksinkertaiseen täytteeseen eli pinaattiin ja fetaan, vaan lisäsin kuullotetun sipulin ja yhden suippopaprikan. Paprikakin sattui olemaan valmiina jääkaapissa odottamassa käyttöä. Hyvää tuli. Piirakan voisi tehdä tuoreista pinaateista tai nokkosesta, kunhan ensin kevyesti ryöppää ne.

Noin 4 annosta
Pohja
100 g huoneenlämpöistä voita
3 dl jauhoja, joista 2 dl täysjyvävehnäjauhoja ja 1 dl tavallisia vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Täyte
1 rkl öljyä
1 sipuli
1 suippopaprika tai puolikas tavallista punaista paprikaa
200 g fetajuustoa
150 g eli 1 pss pakastettua silputtua pinaattia (tai esim. 1 l tuoreita nokkosia)
2 dl ruokakermaa/kermaa
2 munaa
mustapippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
ripaus yrttisuolaa (varovasti, feta on suolaista!)

Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi voi ja jauhoseos ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä voidellun piirakkavuoan (ø noin 24 - 26 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja laita hetkeksi jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Reunojen valumista voi estää laittamalla pohjan päälle rypistetyn leivinpaperiarkin ja sen päälle kuivattuja herneitä. Herneet voi käyttää moneen kertaan samaan tarkoitukseen.

Täytettä varten silppua sipuli ja laita kuullottumaan pannulle öljyyn. Lisää hetken kuluttua paprikasilppu ja anna hautua. Sulata pinaatti lautasella mikrossa, valuta ylimääräiset vedet pois tai nostele pinaatit haarukalla pannulle. Kypsennä hetki ja mausta. Riko munat kulhoon ja riko munien rakenne haarukalla. Lisää kerma ja sekoita. Lisää mausteita ja kasvikset pannulta. Lisää myös pieneksi kuutioitu feta. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia.

Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä se lopussa leivinpaperilla. Anna piirakan asettua hetki ennen tarjoilua.


sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Purjo-parsakaalipiirakka




Kasvispiirakasta saa kevyen aterian tai iltapalan, tai vaikka suolapalan päiväkahville. Ateriaksi sen saa tekemällä kaveriksi yksinkertaista vihersalaattia (esimerkiksi jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua ja salaattisipulia kastikkeenaan tavallinen öljykastike tai kurpitsapikkelssiä tai -salaattia). Tällä kertaa kokeilin piirakkapohjaan omaa versiota jostakin lehdestä joskus löytyneestä ohjeesta. Täytteessä purjon ja parsakaalin suhdetta voi vaihdella, ja piirakkaan lisätä esimerkiksi kirsikkatomaatin puolikkaita antamaan väriä. Mausteita voi vaihdella mielen mukaan ja laittaa kuivattujen yrttien tilalla tuoreita.

4–6 annosta
Pohja
100 g huoneenlämpöistä voita
2–2,25 dl vehnäjauhoja
0,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ prk maitorahkaa
ripaus suolaa







Täyte
200 g purjoa, eli pienehkö purjo
100 g parsakaalia
200 g fetajuustoa
75–100 g juustoraastetta, esim. emmental
½ prk maitorahkaa
1 prk ranskankermaa tai kermaviiliä
2 munaa
mustapippuria myllystä
paprikajauhetta
kuivattua basilikaa
vähän yrttisuolaa (varovasti, feta on suolaista!)

Nypi pehmeä voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää ripaus suolaa ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä voidellun piirakkavuoan (ø noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja laita jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo puolen sentin viipaleiksi. Huuhtele ja leikkaa parsa pieniksi kukinnoiksi. Purjoa ja parsaa voi kevyesti kypsentää pannulla öljytilkassa, mutta hyvää tuli, vaikka laitoin esikypsentämättä. Murenna fetajuusto ja raasta emmental. Levitä taikinapohjalle purjot, parsat ja fetamurut. Sekoita rahka, ranskankerma, munat, juustoraaste ja mausteita. Kaada seos täytteen päälle.

Paista uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä se lopussa leivinpaperilla. Anna piirakan asettua hetki ennen tarjoilua.


maanantai 6. helmikuuta 2017

Kalamurekepihvit



Kalamurekepihvit (tai ihan vain kalamureke) syntyy kätevästi valmiiksi jauhetusta kalasta, vaikka helposti taikinan tekee itse monitoimikoneella. Mutta säästyy monitoimikoneen tai lihamyllyn tiskaamisen vaivalta jos ostaa valmiiksi jauhettua kalaa. Oulun kauppahallissa myytiin jauhettua haukea kalamassan nimellä.
Pihveistä ei tullut maailman kauneimpia, sillä laitoin vain pannulle ruokalusikalla reilun annoksen taikinaa ja vähän taputtelin matalammaksi. Ohukaispannulla tai vähän enemmän vaivaa nähden olisi tullut tyylikkäämpiä pihvejä, vaan kotioloissa ja arkiruokana maku ratkaisee.
Paistoin pihvit pannulla öljyn ja voin seoksessa. Kevyemmät pihvit olisi saanut paistamalla ne pellillä uunissa, mutta joskus tekee mieli irrotella. Annoksesta tuli 14 pienehköä pihviä, käytännössä siis 7 annosta. Laitoin heti jäähtymisen jälkeen ylimääräiset annoksiin pussitettuina pakkaseen.
Lisukkeeksi sopii esimerkiksi keitettyjä perunoita ja kermaviilikastiketta sekä vaikkapa kurpitsapikkelssiä.


500 g vaaleaa kalaa, tai osaksi lohta
2 dl ruokakermaa
vajaa 1 dl korppujauhoja
1 pienehkö sipuli
1 muna
1 tl suolaa
vajaa 1 dl silputtua tuoretta tilliä
valkopippuria
öljyä ja voita




Kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
ripaus suolaa
1–2 tl sinappia
tilliä
sitruunapippuria (jos siinä on suolaa, laita varoen tavallista)

Vaihtoehtoinen kermaviilikastike
1 prk kermaviiliä
rippunen suolaa
valmista kurkkusalaattia

Laita korppujauhot turpoamaan kermaan. Silppua sipuli hienoksi, laita mikronkestävään kulhoon, kaada hieman (rypsi)öljyä päälle ja kypsennä mikrossa pari minuuttia. Anna sipulien jäähtyä hieman. Lisää ne sitten kerma-korppujauhoseokseen. Lisää myös kalamassa, muna ja mausteet. Sekoita hyvin. Paista voi-öljyseoksessa keskilämmöllä pihvejä 4–5 minuuttia kummaltakin puolelta.