sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Purjo-parsakaalipiirakka




Kasvispiirakasta saa kevyen aterian tai iltapalan, tai vaikka suolapalan päiväkahville. Ateriaksi sen saa tekemällä kaveriksi yksinkertaista vihersalaattia (esimerkiksi jäävuorisalaattia, tomaattia, kurkkua ja salaattisipulia kastikkeenaan tavallinen öljykastike tai kurpitsapikkelssiä tai -salaattia). Tällä kertaa kokeilin piirakkapohjaan omaa versiota jostakin lehdestä joskus löytyneestä ohjeesta. Täytteessä purjon ja parsakaalin suhdetta voi vaihdella, ja piirakkaan lisätä esimerkiksi kirsikkatomaatin puolikkaita antamaan väriä. Mausteita voi vaihdella mielen mukaan ja laittaa kuivattujen yrttien tilalla tuoreita.

4–6 annosta
Pohja
100 g huoneenlämpöistä voita
2–2,25 dl vehnäjauhoja
0,5 dl täysjyvävehnäjauhoja
½ prk maitorahkaa
ripaus suolaa







Täyte
200 g purjoa, eli pienehkö purjo
100 g parsakaalia
200 g fetajuustoa
75–100 g juustoraastetta, esim. emmental
½ prk maitorahkaa
1 prk ranskankermaa tai kermaviiliä
2 munaa
mustapippuria myllystä
paprikajauhetta
kuivattua basilikaa
vähän yrttisuolaa (varovasti, feta on suolaista!)

Nypi pehmeä voi ja jauhot ryynimäiseksi seokseksi. Lisää ripaus suolaa ja rahka. Sekoita tasaiseksi. Taputtele taikina jauhotetulla kädellä voidellun piirakkavuoan (ø noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele taikina haarukalla ja laita jääkaappiin. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Halkaise, huuhtele ja viipaloi purjo puolen sentin viipaleiksi. Huuhtele ja leikkaa parsa pieniksi kukinnoiksi. Purjoa ja parsaa voi kevyesti kypsentää pannulla öljytilkassa, mutta hyvää tuli, vaikka laitoin esikypsentämättä. Murenna fetajuusto ja raasta emmental. Levitä taikinapohjalle purjot, parsat ja fetamurut. Sekoita rahka, ranskankerma, munat, juustoraaste ja mausteita. Kaada seos täytteen päälle.

Paista uunin keskiosassa noin 40 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä se lopussa leivinpaperilla. Anna piirakan asettua hetki ennen tarjoilua.