keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Sellerigratiini



Enpä arvannut etukäteen, kuinka ihanaa sellerigratiini voi olla. Celia Brooks Brown kehuu kirjassaan World Wegetarian Classics tätä provencelaista ruokaa niin houkuttelevasti, että päätin kokeilla ohjetta. Gratiinin voi tarjota vihreän salaatin kera, mutta me söimme sitä ensin vaalean leivän kanssa ja lämmityskerralla keitin kaveriksi pastaa. Toisella kerralla keitin lisukkeeksi ateriajyviä. Ohjeen puolittamalla saa neljä annosta, koko ohjeesta riittää kuudelle nälkäiselle. Ensimmäisellä kerralla gratiinista tuli aivan erityisen hyvää unohtaessani puolittaa juuston määrän, vaikka sellerin ja kerman määrät puolitin. Kastikkeen on hyvä olla mehevää, joten kannattaa laittaa kaksi tölkillistä tomaattimurskaa vaikka tekisikin pienemmän annoksen.

 

Kuusi isoa annosta
1,5 kg juuriselleriä
1,8 dl kermaa
180 g raastettua parmesaania
voiteluun voita

Kuudelle lisukkeeksi:
1 kg juuriselleriä
1 dl kermaa
100 g raastettua parmesaania

kastikkeeseen:
2 rkl oliiviöljyä
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä pieneksi hienonnettuna
2 x 400 g tomaattimurskaa
(meri)suolaa ja mustapippuria myllystä
1 tl viinietikkaa
½ tl tummaa sokeria (tai hunajaa)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori sellerit, leikkaa pienemmiksi paloiksi ja viipaloi esim. mandoliinilla ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna öljy keskilämmöllä isossa laakeassa paistinpannussa. Lisää sipulit ja kuullota ne. Lisää sitten valkosipulit ja kääntele hetki. Lisää tomaattimurska, suola, pippuri, viinietikka ja sokeri, ja anna hautua noin 5 minuuttia. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Lisää sitten selleriviipaleet ja hauduta kannen alla, välillä käännellen noin 10 minuuttia tai kunnes selleriviipaleet ovat pehmenneet, mutta silti hieman napakoita. Lisää kerma ja maista, pitääkö lisätä mausteita.

Lusikoi puolet selleriseoksesta isoon gratiinivuokaan, ripottele päälle puolet juustosta, ja lisää sitten loput sellerit. Tasoita pinta ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista uunissa kunnes pinta on kullankeltainen ja kuplii nurkista, noin 30–40 minuuttia.