tiistai 2. toukokuuta 2017

Yrttinen tuorejuustovoileipä


Tanskalaiset syövät voileipiä (smørrebrød) lähinnä kevyeksi lounaaksi. Kööpenhaminan-matkallamme monestakin syystä jäivät paikalliset valmiit voileivät syömättä. Toki paikallista leipää tuli syötyä asunnolla runsaasti, mutta perinteisin päällystein. Leipä muuten oli todella hyvää ja erilaisia jyviä sisältäviä ruisleipiä oli lähikaupassa runsas valikoima. Kirjakaupasta ostin paikallisen julkkiskokin, Adam Aamannin, voileipäkirjan Aamanns smørrebrød (Politikens Forlag 2016). Aamannin voileipäkahvilaan törmää esimerkiksi Kööpenhaminen lentokentällä, mutta tanskalaisen voileivän tekeminen jäi kotimaahan. Tanskankielisen keittokirjan kanssa pärjää kyllä, koska luettuna tanska on ruotsia osaavalle melko helppoa.

Tein vappuaaton aterian alkupalaksi kasvissyöjillekin sopivan yrttisen tuorejuustovoileivän. Ohjeessa suositellaan vuohenmaidosta tehtyä pehmeää juustoa, mutta ”tavallistakin” lehmänmaitotuorejuustoa voi käyttää. Tällä kertaa tein leivät vuohenjuustoon, mutta varmasti jatkossa kokeilen tavallista maustamatonta tuorejuustoa. Yrttejä voi vaihdella tilanteen ja mielitekojen mukaan.

Olennainen osa tätä voileipäohjetta on hillottu (syltede) punasipuli, joka kannattaa tehdä tekeytymään edellispäivänä. Punasipulista tulee älyttömän hyvää, ja se sopii lisukkeeksi moneen muuhunkin ruokaan!

Neljälle

Tuorejuustotahna
150 g tuorejuustoa
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl hienonnettua kirveliä
1 tl paprikajauhetta
1 tl (tai vähemmän, maun mukaan) savupaprikajauhetta
veitsenkärjellinen sokeria
hieman sitruunamehua
merisuolaa ja pippuria myllystä

Sekoita ainekset kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla sekä rippusella sokeria ja sitruunamehua.

Hillottu punasipuli
2 punasipulia
½ rkl suolaa
150 g sokeria
1,5 dl etikkaa
1,5 dl vettä
muutama kokonainen pippuri
1 laakerinlehti
1 rkl hunajaa

Kuori punasipulit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kulhoon, ripottele päälle suolaa ja anna seista puolisen tuntia. Kaada sipulit siivilään ja huuhtele juoksevalla vedellä. Anna valua. Laita sitten sipulit lasipurkkiin. Kiehauta liemen ainekset kasarissa, sekoittele ahkreaan, jotta sokeri sulaa. Ota kasari liedeltä ja anna liemen jäähtyä ennen kuin kaadat sen sipulien päälle. Anna tekeytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Tarjoiluun
4 viipaletta ruis- tai näkkileipää
2 dl eri yrttien lehtiä tai silppua, esim. kirveliä, tilliä, ruohosipulia
Ota ensin sipulipurkista vähintään 4 rkl sipuleja valumaan siivilään. Voitele leivät juustotahnalla, laita sipulia päälle ja lopuksi yrttejä. Nauti!