keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Vuohenjuusto-kasvispizza





Tähän pizzaan täytteeksi tulevat kasvikset paahdetaan ensin uunissa. Idean nappasin hyllystäni löytyvästä kirjasta The Complete Book of Italian Cooking (1998), tosin hieman ohjetta muunnellen. Pohjan tein omalla vakio-ohjeellani. Ohjeessa täytteeseen laitetaan myös pikkuruisia (nakin kokoisia) kesäkurpitsoja pitkittäin puolitettuina, mutta niitähän ei ainakaan lähimarketistani löydy. Omasta kasvimaasta kesällä, sikäli mikäli kesäkurpitsan taimet selviävät alkukesästä. Munakoiso ei tällä kertaa innostanut, joten jätin sen pois. Niidenkin olisi ohjeen mukaan pitänyt olla baby-kokoa eli niin pieniä, ettei niitä marketista löydä. Korvikkeeksi laitoin paprikaa ohjetta enemmän. Paahdoin kasviksia ohjeen mukaan 200 asteessa noin 20 minuuttia. Vihannesten olisi pitänyt saada jo väriä, mutta uunini on vähän laiskempi, enkä hoksannut nostaa lämpötilaa. Ensi kerralla sitten. Nimittäin kirjan mukaan paprikoista olisi pitänyt vetää kuori irti, mutta eihän minulla kuori ollut ehtinyt pehmetä juuri lainkaan. Joka tapauksessa pizzasta tuli hyvää, vaikka paprikoissa kuoret olivat paikoillaan, eikä kesäkurpitsaa ja munakoisoa ollut.

Kasvikset:
punasipuli
(2 pikkuista kesäkurpitsaa) ohjeessa
(2 pikkuista munakoisoa)
(½ punainen paprika)
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2 valkosipulinkynttä
2–4 rkl oliiviöljyä (ohjeessa on 4, mutta vähemmälläkin pärjää)
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tuoretta timjamia (1 tl kuivattua)
suolaa ja pippuria

Pizzataikina:
2,25 dl vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
2 rkl öljyä
n. 5 dl jauhoja

Tomaattikastike (kahteen pizzaan):
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl oliiviöljyä
400 g eli 1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyrettä
1 tl sokeria
1 tl kuivattua oreganoa
1 laakerinlehti
suolaa
pippuria

vähintään 90 g vuohenjuustoa
tuoretta basilikaa

Valmista tomaattikastike, ota laakerinlehti pois. Anna jäähtyä. Pakasta ylijäänyt kastike tai säilytä jääkaapissa ja käytä johonkin muuhun ruokaan muutaman päivän sisällä.

Valmista pohjataikina ja anna sen kohota.

Laita pilkotut kasvikset laakeaan uunivuokaan. Sekoita öljy, etikka ja mausteet keskenään ja kaada kasvisten päälle. Paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes kasvikset saavat väriä. Anna jäähtyä viitisen minuuttia. Poista kuori paprikoista ja kuori valkosipulit. Viipaloi valkosipulit.

Taputtele pohjataikina joko voidellulle uunipellille tai leivinpaperin päälle. Levitä sille tomaattikastike ja päälle kasvikset. Levitä juustoviipaleet tai paloitellut juustoviipaleet päälle. Kaada viimeiseksi uunivuokaan jäänyttä lientä päälle.

Paista 225 asteessa 15–20 minuuttia. Koristele valmis pizza basilikanlehdillä. (Käytin lehtipersiljaa koska sitä sattui olemaan)

perjantai 13. huhtikuuta 2018

Valkosuklaamoussella täytetyt suklaamunat




Täytetyt suklaamunat ovat olleet muodissa viime vuosien pääsiäisherkkuina. Tein jo jokunen vuosi sitten (ennen tämän blogin aloittamista) täytettyjä suklaakuppeja brittiläisen tv-kokki Rachel Khoon innoittamana, mutta sen ohje on niin hyvässä tallessa, etten ole siihen viime aikoina törmännyt. Joka tapauksessa Rachelin ohjeen mukaan kupit tehdään itse dippaamalla ilmalla täytettyjä vesi-ilmapalloja sulatettuun tummaan suklaaseen. Tänä vuonna tein oman version täytetyistä suklaamunista. Ostin niitä vähän kalliimpia munia, mutta tulevaisuutta ajatellen totean, että halvemmatkin toimivat hyvin. Valkosuklaamoussea tuli niin paljon, että siitä riitti vielä kahdelle jälkiruoka sievään pieneen lasiin laitettuna. Keltuaista jäljittelemään laitoin säilykeaprikoosia valutettuna ja pieniksi kuutioiksi hienonnettuna. Hyviä olivat. 

 
 
Neljälle
4 suklaamunaa (tarvittaessa varaa varamunia)
Täyte:
2 dl kuohukermaa
100 g valkosuklaata
½ sitruunan raastettu kuori
pari - kolme säilöttyä aprikoosin puolikasta


Edellisenä päivänä: kuumenna kerma kasarissa kiehuvaksi. Ota kasari pois levyltä ja sulata suklaa kermaan ahkerasti sekoitellen. Kaada kerma-suklaaseos kulhoon, peitä kannella tai kelmulla ja siirrä jäähtyneenä jääkaappiin. Seuraavana päivänä vatkaa seos vaahdoksi ja mausta sitruunankuoriraasteella. Sitruuna ei ole välttämätön, mutta se antaa raikkautta. Siirrä osa seoksesta pursotinpussiin. Leikkaa suklaamunista hattu irti sahalaitaisella veitsellä, esimerkiksi hedelmäveitsellä. Tee sen verran iso aukko, että yllätyskapseli mahtuu ulos. Varamunia on hyvä olla jemmassa. Silppua valutettuja aprikooseja täytettä varten.  Asettele tyhjät munat esimerkiksi tavalliseen munakoteloon. Pursota munan pohjalle vähän valkosuklaavaahtoa, lisää sitten aprikoosisilppua ja pursota jälleen päälle valkosuklaavaahtoa. Laita leikkaamasi hattu munan päälle jos haluat.




torstai 12. huhtikuuta 2018

Tillikastike kalalle



Että yksinkertainen voi olla hyvää! Viime aikoina olen tehnyt monta kertaa tällä joskus muinoin Hesarista talteen leikatulla ohjeella tillikastiketta ja kalaa, enkä vielä ole kyllästynyt. Vaihtelua tarjoiluun saa vaihtelemalla perunat täysjyväriisiin tai vaikka bulguriin. Samoin eri vihanneslisukkeella saa erilaista väriä ja makua annokseen. Perustana on kuitenkin uunissa kypsytetty soijalla maustettu vaalea kala, tai miksei kirjolohi tai lohi, ja kastike. Kalafileetä ruokailijaa kohti tarvitaan noin 150 g, yleensä käytän siikaa.



Neljälle
Uunikala:
n. 600 g kalafileetä (siika, kuha, kirjolohi, lohi tms.)
1 rkl soijakastiketta
Kastike:
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 tlk ranskankermaa
pippuria
1 dl tillisilppua






Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. (Laita tässä vaiheessa myös perunat tai riisi kiehumaan.) Laita kalafileet tai annospalat leivinpaperin päälle uunivuokaan. Voitele soijalla. Paista 10–15 minuuttia.

Kastiketta varten kaada kasariin viini ja vesi, murustele kalaliemikuutio joukkoon. Keitä, kunnes liemi on haihtunut noin puoleen. Sekoita mukaan ranskankerma ja keitä pari minuuttia. Mausta pippurilla (mustapippuria myllystä) ja tillillä.



keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Siskonmakkarakeitto







Siskonmakkarakeitto on perinteinen ruoka, jota jostakin syystä tekee talvella mieli. Kätevimmin keitto syntyy pakastevihanneksista, eli peruna-sipulipakasteesta ja keittojuureksista tai kasvissuikaleista. Jos on aikaa ja innostusta, keittojuurekset voi pilkkoa itse tuoreista. Minä vetelen makkaramassaa sormilla pieniksi palleroiksi ja heittelen ne sitä mukaa keittoon.

4 annosta
500 g perunoita, kiinteää tai yleislajiketta
1 sipuli (tai 500 g peruna-sipulipakastetta)
1 tai 2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua
palsternakka
pala purjoa (tai 1 pss/250 g suikalevihanneksia)
400 g (1 rs) siskonmakkaroita
1 l vettä
2 liemikuutiota
mustapippuria myllystä
tuoretta persiljaa
kuivattua basilikaa
rypsiöljyä

Kuori ja silppua sipuli, jos käytät tuoreita vihanneksia etkä pakasteita. Kuullota sipulia hetki öljyssä kattilassa. Lisää muut kasvikset kuutioituina, purjo puolitettuna ja viipaloituna, ja (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi. Vettä voi tarvita vähän enemmän, ainakin jos tekee tuoreista vihanneksista, jolloin niitä tulee yhteensä enemmän kuin mitä on pussillisessa pakastettuja. Liemikuutioita ei todennäköisesti tarvitse enempää. Anna kiehua viitisentoista minuuttia. Pakastevihanneksia käytettäessä keitä ensin vesi ja lisää liemikuutiot, lisää sitten peruna-sipuliseos ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää sitten kasvissuikaleet ja keitä hetki. Nakkaa joukkoon vähän kuivattua basilikaa, jos haluat. Rouhaise mustapippuria mukaan. Lisää sitten makkaramassa pieninä palleroina ja anna sitten vielä kiehua 10–15 minuuttia. Leikkaan aina välillä saksilla suolta lyhyemmäksi, jolloin massaa on helpompi pursottaa ulos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa/yrttisuolaa. Lisää valmiin keiton pinnalle silputtua tuoretta persiljaa. Perinteinen keitto maistuu perinteisen ruisleivän kera.