keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Siskonmakkarakeitto







Siskonmakkarakeitto on perinteinen ruoka, jota jostakin syystä tekee talvella mieli. Kätevimmin keitto syntyy pakastevihanneksista, eli peruna-sipulipakasteesta ja keittojuureksista tai kasvissuikaleista. Jos on aikaa ja innostusta, keittojuurekset voi pilkkoa itse tuoreista. Minä vetelen makkaramassaa sormilla pieniksi palleroiksi ja heittelen ne sitä mukaa keittoon.

4 annosta
500 g perunoita, kiinteää tai yleislajiketta
1 sipuli (tai 500 g peruna-sipulipakastetta)
1 tai 2 porkkanaa
pala selleriä
pala lanttua
palsternakka
pala purjoa (tai 1 pss/250 g suikalevihanneksia)
400 g (1 rs) siskonmakkaroita
1 l vettä
2 liemikuutiota
mustapippuria myllystä
tuoretta persiljaa
kuivattua basilikaa
rypsiöljyä

Kuori ja silppua sipuli, jos käytät tuoreita vihanneksia etkä pakasteita. Kuullota sipulia hetki öljyssä kattilassa. Lisää muut kasvikset kuutioituina, purjo puolitettuna ja viipaloituna, ja (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi. Vettä voi tarvita vähän enemmän, ainakin jos tekee tuoreista vihanneksista, jolloin niitä tulee yhteensä enemmän kuin mitä on pussillisessa pakastettuja. Liemikuutioita ei todennäköisesti tarvitse enempää. Anna kiehua viitisentoista minuuttia. Pakastevihanneksia käytettäessä keitä ensin vesi ja lisää liemikuutiot, lisää sitten peruna-sipuliseos ja anna kiehua kymmenisen minuuttia. Lisää sitten kasvissuikaleet ja keitä hetki. Nakkaa joukkoon vähän kuivattua basilikaa, jos haluat. Rouhaise mustapippuria mukaan. Lisää sitten makkaramassa pieninä palleroina ja anna sitten vielä kiehua 10–15 minuuttia. Leikkaan aina välillä saksilla suolta lyhyemmäksi, jolloin massaa on helpompi pursottaa ulos. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa/yrttisuolaa. Lisää valmiin keiton pinnalle silputtua tuoretta persiljaa. Perinteinen keitto maistuu perinteisen ruisleivän kera.