torstai 12. heinäkuuta 2018

Gazpacho



Kerrankin pohjoisen Suomen suvessa on sen verran lämmintä, että tekee mieli laittaa lounaaksi tai iltaruuaksi espanjalaistyyppistä kylmää keittoa eli gazpachoa. Espanjan-reissuilla on joskus ostettu keittoa valmiina marketin kylmätiskistä, ja aivan hyvää se on ollut silloinkin. Tuore hyvä vaalea leipä sopii erinomaisesti keiton kaveriksi.
 
Ohjeita ja variaatioita on varmasti niin monta kuin on tekijääkin, ainakin mikäli on internettiin uskominen. Yhtä ainoaa oikeaa ohjetta tähän andalusialaiseen herkkuun tuskin löytyy. Joka tapauksessa tarvitaan tomaatteja, paprikaa, kurkkua ja valkosipulia. Vertailin netistä löytyviä ohjeita, ja joissakin todetaan leivän lisäämisen olevan makuasia. Jotkut laittavat sipulia, toiset eivät. Tomaatit voi kuoria, tai sitten ei. Valkosipulin, oliiviöljyn ja viinietikan määrät vaihtelevat reseptistä toiseen. Keiton voi soseuttaa monitoimikoneessa, mikserissä, sauvasekoittajalla tai sosemyllyllä, minä käytin sauvasekoittajaa.

Keitto kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta se ehtii kylmetä jääkaapissa ja maut ehtivät tasoittua. Tein keiton jo edellisenä päivänä, ja kylläpä tulikin hyvää! Espanjalaisissa ohjeissa käytetään italialaistyyppistä vihreää paprikaa, joka näyttää suippopaprikalta. Koska kotimainen vihreä paprika on mielestäni turhan vahvan makuista, käytin tilalla espanjalaista suippopaprikaa.

4–5 annosta
1 kg kypsiä tomaatteja
1 punainen suippopaprika
1–2 valkosipulin kynttä
1/2–1 kasvihuonekurkkua
1/2–1 sipulia (ei pakollinen)
3 rkl – 1 dl hyvää oliiviöljyä
3–4 rkl viinietikkaa
50 g/1viipale kuivahtanutta vaaleaa leipää (en laittanut)
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta (ei pakollinen)
vettä (jos tarpeen)

Huuhtele vihannekset. Laita ne käsittelyn jälkeen yhteen kulhoon tai esimerkiksi monitoimikoneen kulhoon. Pilko tomaatit ja poista niistä kantaosat. Poista paprikasta kanta, siemenet ja sisäosan valkoiset osat, pilko sitten lohkoiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin kynsi tai kynnet. Kuori ja lohko kurkku. Kuori ja lohko sipuli. Käytin tuoretta kesäsipulia. Lisää öljy (käytin 0,5 dl) ja viinietikka (3 rkl), suolaa vajaa teelusikallinen, puolisen teelusikallista jauhettua mustapippuria ja teelusikallinen paprikajauhetta.

Aja ainekset tasaiseksi sosekeitoksi. Makustele ja lisää varovasti mausteita, jos tarpeen. Maut voimistuvat keiton seistessä. Anna jäähtyä jääkaapissa ainakin muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.