torstai 16. elokuuta 2018

Kesäkurpitsa-porkkanakastike



Miten on jäänytkin kirjaamatta tähän blogiin yksi suosikkikastikkeistani, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja usein myös aurajuustoa yhdistelevä herkku?! Helppotekoinen kastike sopii mielestäni juuri penne-pastan kaveriksi, tai tagliatellen. Mitä enemmän sinihomejuustoa kastikkeeseen laittaa, sen parempi twist makuun tulee, mutta kastike on hyvää myös ilman mitään juustolisiä, annoksen päälle voi silloin raastaa parmesaania, pecorinoa tai emmentaalia. Kesällä vihannesten ollessa tuoreita, ei aina juustoa kaipaa lainkaan mukaan. Joskus olen laittanut kastikkeeseen pehmeää vuohenjuustoa. Varmastikin myös erilaiset tuorejuustot ja jopa sulatejuusto sopivat tähän. Mikäli kastikkeesta ei juuston avulla tule tarpeeksi sakeaa, saa sakeutta helposti vaalean kastikkeen suurusteella.

Tarkkoja määriä on vaikea antaa, vähän sen mukaan voi aineksia laittaa kuinka monta on syöjiä ja mitä on kaapissa.

Noin neljä annosta
1 tavallinen keltasipuli tai salottisipuli
2 tl – 1 rkl öljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3–4 porkkanaa
2,5 dl vettä
½ –1 kasvisliemikuutio
2–2,5 dl kermaa tai kevyempää ruokakermaa
½ pkt tai enemmän aurajuustoa, vaihtoehtoisesti jotakin muuta sinihomejuustoa, vuohenjuustoa tms.
makustellen lisäten mustapippuria ja suolaa/aromisuolaa
350–400 g pastaa, mieluiten penneä tai tagliatellea

Laita pastavesi kiehumaan. Keitä pasta ohjeen mukaan, yleensä kastikkeen ehtii tehdä pastan valmistumiseen mennessä. Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä. Lisää kasvisraaste ja kääntele hetki. Lisää (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi ja murennettu kasvisliemikuutio. Usein teen kasvisliemen valmiiksi mukiin. Kiehuta hetki. Lisää sitten kerma, kuumenna ja lisää murusteltu juusto. Lisää suurustetta jos kastike vaikuttaa laihalta. Raastetut kasvikset kypsyvät nopeasti! Makustele lisämausteiden tarve.