maanantai 15. lokakuuta 2018

Spagettikurpitsaa ja kastiketta kahdelle


Spagettikurpitsan puolikkaat uunista otettuna. Kuva: Tuula Leskinen


Vihdoinkin sain ostettua marketista spagettikurpitsan, yleensä olen liian myöhään liikkeellä sen satokauteen nähden, tai sitten kaupassa ei vain ole niitä ollut. Kaveriksi spagettikurpitsalle tein tavallisen tomaatti-jauhelihakastikkeen. Valmiin annoksen päälle raastoin parmesaania. Voi että oli hyvää! Pitää ensi syksynä tehdä uudestaan, mutta miettiä vielä kastiketta. Olen viime aikoina yrittänyt ilmastosyistä vähentää punaisen lihan syömistä.
 
Unohdin ottaa ylös ostamani spagettikurpitsan painon, mutta olisiko sellainen keskikokoinen hyvä määritelmä? Kahdelle käsittelemätön kurpitsa saa olla lähempänä kiloa kuin puolta kiloa, koska kuorista ja siemenosasta tulee hävikkiä.

Varustauduin spagettikurpitsan halkaisemiseen puisella leikkuulaudalla ja tukevalla veitsellä. Lyhyt kun olen, suoritin operaation keittiön pöydän päällä, enkä korkeammalla olevalla työtasolla. Painoin veitsen kuoren sisään ja painoin terää vähän matkaa eteenpäin. Näin aina vähän kerrallaan. Loppujen lopuksi kurpitsa halkesi yllättävänkin helposti, vaikka kuori on melko kova. Kurpitsa halkaistaan tietenkin pitkittäin.

Uuni kannattaa pannan lämpiämään 225 asteeseen heti homman alkajaisiksi.

Kaavi puolikkaista siemenosa pois. Sivele pinnoille öljyä, ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Laita puolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin. Kypsennä uunissa 30–40 minuuttia, kunnes reuna alkaa saada väriä. Netistä löytyy ohjeita kurpitsan kypsentämiseen mikroaaltouunissa, jolloin aikaa menee perinteistä uunia vähemmän. Minun mikrooni puolikkaat eivät olisi kunnolla mahtuneet, joten uuni oli ainoa vaihtoehto.

Kurpitsojen kypsyessä tein kastikkeen. Paahdoin jauhelihan pannulla, lisäsin sitten sipulisilppua ja valkosipuliviipaleita. Hetken kuluttua lisäsin karkeaksi raastetun porkkanan ja ohuiksi viipaleiksi leikatun varsisellerin varren sekä tomaattimurskaa. Annoin hautua, ja lisäsin sitten suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta ja vähäsen juustokuminaa.

Kypsää spagettikurpitsaa lautasella. Kuva: Tuula Leskinen

Kun kurpitsat olivat valmiit, raavin kahdella haarukalla sisuksen lautaselle. Kastike ja juustoraastetta päälle, ja annos oli valmis.

Tarvitaan
spagettikurpitsa
rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria myllystä
Kastikkeeseen
400 g paketti jauhelihaa (luomunautaa, 17 % rasvaa)
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattimurskaa
1 porkkana
1 varsisellerin varsi
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl juustokuminaa
mustapippuria myllystä
Pinnalle
parmesaaniraastetta


Annos spagettikurpitsaa ja jauheliha-tomaattikastiketta. Kuva: Tuula Leskinen