perjantai 26. lokakuuta 2018

Tofucurry


Yksi keino pienenentää ruokahävikkiä on käyttää kaikki ostettu ruoka. Ajallaan. Olin ostanut tofupaketin japanilaistyyppistä keittoa ajatellen, mutta suunnitelmat muuttuivat matkan varrella. Havahduin tofun parasta ennen -päivämäärän lähestymiseen hyvissä ajoin, mutta ongelmaksi tuli keksiä ruoka, joka maistuisi myös ei-niin-tofusta-pitävälle kanssasyöjälle. Ruokakirjoja ja nettiä selatessani vastaan tuli Viimeistä muruamyöten -blogin ohje intialaisesta tofucurrysta. Tein siitä oman versioni, vaiheita oikaisten, käsillä olevista raaka-aineista ja alkuperäistä ohjetta pienemmän annoksen. Annoksia tuli kolme. Hyvin kelpasi.

tofucurrya kulhossa
 

Tällä kertaa maltoin noudattaa netistä löytyneitä tofun käsittelyohjeita kunnolla. Eli: Paketti (250 g) avataan ja neste valutetaan pois. Tofu viipaloidaan, ja viipaleet taputellaan kuiviksi talouspaperin avulla. Viipaleita kuivatetaan lisää paketoimalla ne kaksinkertaisten talouspaperiarkkien väliin pinoksi. Mahdollisesti vielä jokin paino päälle. Tofujen annetaan kuivahtaa puolisen tuntia. Sitten leikkasin viipaleet suupalan kokoisiksi paloiksi. Paistaminen olisi ehkä ollut helpompaa, jos olisin paistanut ensin viipaleet ja vasta ruskistuneet viipaleet leikannut paloiksi. Toki homma onnistui pienemmistäkin paloista. Kuumensin tilkan vettä teflonpannussa, ja kun vesi oli haihtunut, lisäsin tofut pannulle. Paistelin niitä vähän keskilämpöä kuumemmalla pannulla niin kauan, että molemmat puolet olivat hieman ruskistuneet. Tähän meni enemmän aikaa kuin pari minuuttia. Kun palat olivat ruskistuneet, lisäsin pari ruokalusikallista öljyä, ja paistelin vielä lisää. Marinadin tein tofuviipaleiden kuivuessa.

Tofun marinadi
1,5 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
noin 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
0,5 tl chilitahnaa (harissaa, jos on)

Kun tofut olivat paistuneet rapeiksi, siirsin ne kulhoon ja kaadoin päälle marinadin. Paistinpannu oli valmis kastikkeen tekoa varten.

Kastike
2 rkl öljyä
1 sipuli (käytin puolikkaan punasipulin)
3 valkosipulin kynttä murskattuna
2,5 tl garam masala -mausteseosta
1/2 tl chilijauhetta
vajaa 1 tl kurkumaa
vajaa 1 tl juustokuminaa
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1/4 tl jauhettua korianteria
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl kookosmaitoa (pieni pakkaus)
2 tomaattia kuutioituna (purkki tomaattimurskaa)
1 prk tomaattipyrettä
2 tl sokeria
suolaa

Kuumensin öljyn pannulla ja lisäsin sipulisilpun. Kun sipulit olivat hetken kuullottuneet, lisäsin mausteet ja valkosipulimurskan. Kääntelin hetken ja lisäsin sitten tomaattipyreen. Sekoittelin pyreen muiden ainesten joukkoon ja annoin seoksen kypsyä hetken. Sitten lisäsin kookosmaidon, tomaattikuutiot, sokeria ja vähän suolaa. Sekoitin tasaiseksi ja annoin kypsyä kannen alla reilun kymmenen minuuttia.

Tässä vaiheessa laitoin riisit kiehumaan. Käytin kymmenessä minuutissa kypsyvää basmatiriisiä. Kannattaa laskeskella riisin keittoajasta, kannattaako laittaa riisi kypsymään jo aikaisemmin, vai riittääkö tässä vaiheessa.

Kun riisit alkoivat olla kypsiä, lisäsin tofut kastikkeeseen ja annoin kuumeta hetken. Annokseen tulee riisiä ja tofucurrya. Päälle tuoretta korianteria (jos on), tarjoille voi laittaa myös maustamatonta jugurttia tasapainottamaan kastikkeen tulisuutta, jos kastikkeeseen käyttää enemmän mausteita kuin mitä minä.

Ohjetta voi soveltaa myös kikherneille tai linsseille tms. Seuraavaksi kokeilen currya tofun sijaan vihreiden linssien kera.