perjantai 30. marraskuuta 2018

Couscousilla täytetyt munakoisot ja jogurttikastike


täytetty munakoiso

Munakoisolle jos mille sopii uunissa kypsentäminen, ja sen muoto on passeli myös täytettäväksi. Löysin tämän hyvän täytettyjen munakoisojen ohjeen Alex Niemisen ja Riikka Sukulan kirjasta Vege! (Readme 2015).

Yhtä ruokailijaa kohti tarvitaan puolikas munakoisoa ja reilusti kastiketta. Alkuperäisessä ohjeessa kastikkeen ohje oli kummallisen pieni. Kastike kannattaa valmistaa ensimmäisenä, jotta se ehtii makustua. Ohjeesta poiketen laitoin munakoisojen päälle juustoa, ja se sopikin oikein hyvin siihenm vaikka sulaneet viipaleet mielestäni vähän pilasivat esteettistä elämystä.. Lisukkeeksi tarjosin vihreää salaattia (salaattia, tomaattia, kurkkua ja sipulia) ja tuoretta leipää tuorejuuston kera.

Korianteri-jogurttikastike:
vähintään 2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl–1 rkl sitruunamehua
1 pieni valkosipulinkynsi murskattuna
kourallinen korianterinlehtiä silputtuna
maun mukaan suolaa ja pippuria

Sekoita kastikkeen ainekset ja anna makujen tasaantua. Maistele, ja mieti tarvitseeko kastike vielä ripauksen suolaa ja/tai pippuria.

Paahdetut munakoisot:
2 munakoisoa pitkittäin halkaistuna
1 rkl oliiviöljyä
puolikkaan sitruunan mehu (ja raastettu kuori)
puolikas mietoa punaista chiliä (vajaa puoli tl sambal olelek -chilitahnaa)
½ tl jauhettua kanelia
suolaa ja pippuria

Laita uuni kuumenemaan 180–200 asteeseen. Tee viiltoja munakoisojen leikkauspintaan, varo puhkomasta kuorta. Sekoita yhteen öljy, sitruunanmehu ja -kuori, chilitahna ja kaneli. Sivele munakoisojen leikkauspintoja seoksella ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Paahda 20 – 30 minuuttia, kunnes munakoisot ovat kypsyneet. Anna jäähtyä hetki ja kaavi sitten sisusta talteen. Varo jälleen rikkomasta kuorta.

Sitruunacouscous:
2 dl couscousia
2 dl kiehuvaa vettä
½ tl suolaa
1 rkl (oliivi)öljyä
½ tl kurkumaa
½–1 sitruunan mehu ja raastettua kuorta

Kiehauta pienessä kattilassa vesi, suola, öljy, kurkuma ja sitruunankuoriraaste (jos laitat sitä). Lisää couscous, peitä ja anna hautua pakkauksen ohjeen mukainen aika, tavallisimmin noin 5 minuuttia. Sekoita couscous tasaiseksi ja lisää sitruunanmehu.

Hienonna munakoisojen kypsä sisus ja lisää se couscousin joukkoon. Täytä kuoret seoksella ja laita vielä uuniin lämpenemään noin kymmeneksi minuutiksi.

Jääkaapissa sattui olemaan pieni pala rasvaista juustoa (goudaa) ja laitoin viipaleet juustoa munakoisojen päälle. Seuraavalla kerralla raastan juuston, eli juusto sopi hyvin pinnalle. 

maanantai 19. marraskuuta 2018

Kinuskikastike


Kinuskikastiketta karpaloiden päällä. Kuva: Tuula Leskinen

Kohmeiset karpalot ja kuuma kinuskikastike ovat klassikkoyhdistelmä. Suoretkeilyn antimena saimme mukaamme niin pienen määrän karpaloita, että katsoin parhaaksi jatkaa annosta vaniljajäätelöllä. Marjat olivat jääkaappikylmiä. Ihana kylmän ja kuuman sekä kirpeän ja makean yhdistelmä!

Tämä annos on kahdelle. Kastiketta voi tuunata lisäämällä siihen hieman vaniljasokeria tai viimeisenä puolisen teelusikallista voita.

Kahdelle
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria

Keitetään pienessä kattilassa kymmenisen minuuttia tai kunnes kastike on sakeaa. Älä kiehuta liian kuumalla hellalla, lukemieni ohjeiden perusteella kastike saattaa silloin sakkaantua.

Annokseen tulee vähän jäätelöä, marjoja päälle ja viimeiseksi kuumaa kastiketta.

lauantai 3. marraskuuta 2018

Voitaikinahyrrät


voitaikinahyrriä

Teen näitä voitaikinahyrriä yleensä jouluksi. Nämä hyrrät on kätevintä tehdä valmiista kaupan voitaikinasta, itse tehty voitaikina sopii mielestäni paremmin torttuihin ja pasteijoihin. Nyt tosin säästin yhden levyn, josta jouluna paistan kaksi torttua (mistä saisi miniannoksen luumuhilloa?). Täytevaihtoehtoja löytyy monia, mutta meillä pidetään näistä.

Tällä kertaa tein hyrriä juhlaan noutopöytää tarjottavaksi. Taikinaa oli enemmän kuin paketillinen, mutta kirjaan tähän perusohjeen.

500 g valmista voitaikinaa
1 prk (70 g) tomaattipyrettä (tai enemmän)
2 valkosipulinkynttä
noin 150 g emmentaalia raastettuna
tuoretta persiljaa

Jos käytetään valmiita voitaikinalevyjä, niin ei tarvitse kuin sulattaa ne pakkauksen ohjeen mukaan (käy noin puolessa tunnissa). Muussa tapauksessa sulanutta tai itsetehty kaulitaan pitkulaiseksi. Laitetaan uuni lämpenemään 225 asteeseen. Murskataan valkosipulit tomaattipyreen joukkoon. Valkosipulit voi pusertaa taikinalevyille levitetyn tomaattipyreen päälle, mutta em. tavalla valkosipulit levittyvät tasaisemmin. Valkosipulia inhoavat voivat jättää sen pois. Taikinalevyille sivellään ensiksi tomaattipyrettä, mutta jätetään reilun sentin kaistale yhdestä reunasta peittämättä. Lyhyt sivu, jos kyseessä ovat valmiit viipaleet tai pitkä sivu, jos työn alla on isompi taikina. Tomaattipyreen päälle ripotellaan juustoraaste ja persiljasilppu. Sipaistaan vettä päällystämättömälle taikinanosalle. Kääritään löysälle rullalle. Valmislevyistä tehdyt rullat leikataan kuuteen osaan, ja kiekot laitetaan lappeelleen leivinpaperin päälle pellille. Isommasta pötköstä leikataan sentin tai vähän alle vahvuisia viipaleita.  Paistetaan 10–15 minuuttia.