lauantai 3. marraskuuta 2018

Voitaikinahyrrät


voitaikinahyrriä

Teen näitä voitaikinahyrriä yleensä jouluksi. Nämä hyrrät on kätevintä tehdä valmiista kaupan voitaikinasta, itse tehty voitaikina sopii mielestäni paremmin torttuihin ja pasteijoihin. Nyt tosin säästin yhden levyn, josta jouluna paistan kaksi torttua (mistä saisi miniannoksen luumuhilloa?). Täytevaihtoehtoja löytyy monia, mutta meillä pidetään näistä.

Tällä kertaa tein hyrriä juhlaan noutopöytää tarjottavaksi. Taikinaa oli enemmän kuin paketillinen, mutta kirjaan tähän perusohjeen.

500 g valmista voitaikinaa
1 prk (70 g) tomaattipyrettä (tai enemmän)
2 valkosipulinkynttä
noin 150 g emmentaalia raastettuna
tuoretta persiljaa

Jos käytetään valmiita voitaikinalevyjä, niin ei tarvitse kuin sulattaa ne pakkauksen ohjeen mukaan (käy noin puolessa tunnissa). Muussa tapauksessa sulanutta tai itsetehty kaulitaan pitkulaiseksi. Laitetaan uuni lämpenemään 225 asteeseen. Murskataan valkosipulit tomaattipyreen joukkoon. Valkosipulit voi pusertaa taikinalevyille levitetyn tomaattipyreen päälle, mutta em. tavalla valkosipulit levittyvät tasaisemmin. Valkosipulia inhoavat voivat jättää sen pois. Taikinalevyille sivellään ensiksi tomaattipyrettä, mutta jätetään reilun sentin kaistale yhdestä reunasta peittämättä. Lyhyt sivu, jos kyseessä ovat valmiit viipaleet tai pitkä sivu, jos työn alla on isompi taikina. Tomaattipyreen päälle ripotellaan juustoraaste ja persiljasilppu. Sipaistaan vettä päällystämättömälle taikinanosalle. Kääritään löysälle rullalle. Valmislevyistä tehdyt rullat leikataan kuuteen osaan, ja kiekot laitetaan lappeelleen leivinpaperin päälle pellille. Isommasta pötköstä leikataan sentin tai vähän alle vahvuisia viipaleita.  Paistetaan 10–15 minuuttia.