lauantai 8. helmikuuta 2020

Kasvishernekeitto 2


Vihanneksia kasvishernekeittoa varten. Kuva Tuula Leskinen.



Ruokahävikkiä voi vähentää muun muassa syömällä kaiken minkä on ostanut. Jääkaappiin uhkasi jäädä nahistumaan juureksia edellisviikonlopun kokkailujen jäljiltä. Toinen tapa torjua ruokahävikkiä on ostaa vain tarvittava määrä ruokaa… Kasvisborssia on vielä jemmassa, joten jotakin muuta piti kehitellä. Pitkästä aikaa, ja sopivasti laskiaisen lähestyessä, mieleen juolahti kasvishernekeitto. Herneiden kaveriksi kattilaan laitoin kaikki juurekset ja vihannekset mitä jääkaapista löytyi tuorekurkkua ja perunoita lukuun ottamatta. Jos olisi ollut pala juuriselleriä, olisin laittanut senkin. Maustamiseen käytin samaa metodia: panin kaapista löytynyttä. Liemikuutioita olisi voinut olla enemmän, mutta ensi kerralla sitten. Kasvisliemikuutioiden loputtua heitin perään ainokaisen rasiassa olleen kanaliemikuution.

Tein keiton keltaisista herneistä, ihan vain vaihtelun vuoksi.

Pilkotut kasvikset panin saman tien kattilaan, enkä välittänyt siitä, että suurin osa niistä pehmeni ja suurin osa katosi liemeen. Purutuntumaa keittoon sain lisäämällä keittämisen loppupuolella härkäpapurouhetta. Tätä kirjoittaessa keksin, että härkisvalmiste saattaisi sopia hyvin tähän, mutta se lisättäisiin vasta ihan lopussa.

Sen olen oppinut, että keitto saa välillä kiehua reippaasti, jotta herneiden kuoretkin pehmenevät. Liikaa ei kannata kovalla lämmöllä keittää, jottei keitto pala pohjaan.

Keltaisia kuivattuja herneitä liossa vedessä kattilassa. Kuva Tuula Leskinen.

6–8 annosta
500 g (1 pss) kuivattuja herneitä
vettä liottamiseen
3 l vettä
1 iso sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
pätkä purjoa (jos on)
pari porkkanaa
pala lanttua
palsternakkaa
pala juuriselleriä (jos on)
1–2 dl härkäpapurouhetta (panin 1 dl)
kasvisliemikuutioita (tällä kertaa 1,5 + kanaliemikuutio)
n. 1 rkl provencen yrttisekoitusta
n. 2 tl suolaa
n. 1 tl yrttisuolaa

Liota herneitä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele herneet. Mittaa vesi kattilaan, laita kiehumaan. Lisää herneet ja hienonnetut/kuutioidut kasvikset. Anna kiehua (kansi raollaan) hetki ja lisää mausteita. Sekoita välillä pohjaa myöten. Kun keitto on kiehunut lähemmäs kaksi tuntia, tai vaikka enemmänkin, lisää joukkoon varttitunnin keittämisen vaativa härkäpapurouhe. Lopuksi tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Kasvishernekeittoa lautasella. Kuva Tuula Leskinen.