Ruokahävikkiä
voi vähentää muun muassa syömällä kaiken minkä on ostanut. Jääkaappiin uhkasi
jäädä nahistumaan juureksia edellisviikonlopun kokkailujen jäljiltä. Toinen
tapa torjua ruokahävikkiä on ostaa vain tarvittava määrä ruokaa… Kasvisborssia
on vielä jemmassa, joten jotakin muuta piti kehitellä. Pitkästä aikaa, ja
sopivasti laskiaisen lähestyessä, mieleen juolahti kasvishernekeitto. Herneiden
kaveriksi kattilaan laitoin kaikki juurekset ja vihannekset mitä jääkaapista
löytyi tuorekurkkua ja perunoita lukuun ottamatta. Jos olisi ollut pala
juuriselleriä, olisin laittanut senkin. Maustamiseen käytin samaa metodia:
panin kaapista löytynyttä. Liemikuutioita olisi voinut olla enemmän, mutta ensi
kerralla sitten. Kasvisliemikuutioiden loputtua heitin perään ainokaisen
rasiassa olleen kanaliemikuution.
Tein
keiton keltaisista herneistä, ihan vain vaihtelun vuoksi.
Pilkotut
kasvikset panin saman tien kattilaan, enkä välittänyt siitä, että suurin osa
niistä pehmeni ja suurin osa katosi liemeen. Purutuntumaa keittoon sain
lisäämällä keittämisen loppupuolella härkäpapurouhetta. Tätä kirjoittaessa
keksin, että härkisvalmiste saattaisi sopia hyvin tähän, mutta se lisättäisiin
vasta ihan lopussa.
Sen
olen oppinut, että keitto saa välillä kiehua reippaasti, jotta herneiden
kuoretkin pehmenevät. Liikaa ei kannata kovalla lämmöllä keittää, jottei keitto
pala pohjaan.
6–8 annosta
500 g (1 pss) kuivattuja
herneitä
vettä liottamiseen
3 l vettä
1 iso sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
pätkä purjoa (jos on)
pari porkkanaa
pala lanttua
palsternakkaa
pala juuriselleriä (jos
on)
1–2 dl härkäpapurouhetta
(panin 1 dl)
kasvisliemikuutioita
(tällä kertaa 1,5 + kanaliemikuutio)
n. 1 rkl provencen
yrttisekoitusta
n. 2 tl suolaa
n. 1 tl yrttisuolaa
Liota
herneitä vedessä yön yli. Valuta ja huuhtele herneet. Mittaa vesi kattilaan,
laita kiehumaan. Lisää herneet ja hienonnetut/kuutioidut kasvikset. Anna kiehua
(kansi raollaan) hetki ja lisää mausteita. Sekoita välillä pohjaa myöten. Kun
keitto on kiehunut lähemmäs kaksi tuntia, tai vaikka enemmänkin, lisää joukkoon
varttitunnin keittämisen vaativa härkäpapurouhe. Lopuksi tarkista maku ja lisää
mausteita tarpeen mukaan.