tiistai 19. marraskuuta 2019

Punajuurilaatikko


Punajuurilaatikkoa vuoassaan.

Olen syönyt monena jouluna hyviä punajuurilaatikoita, mutta itse en ole vielä tehnyt. Joulun lähestyessä teki mieli kokeilla omaa versiota, jonka tein yhdistelemällä netistä löytyneitä ohjeita. Paistettu broilerinfilee ja salaatti punajuurilaatikon kanssa muodostivat hyvän yhdistelmän.

Juustoksi käytin tanskalaista luomusinihomejuustoa. Muuten olisin laittanut kotimaista klassikkoa eli Auraa, mutta kaupassa sattui sopivasti olemaan laputettuna juusto, jolla oli vielä runsaasti päiviä jäljellä ennen parasta ennen -päivämäärää.

Tällä kertaa laitoin mukaan isohkon banaanisalottisipulin, ja se siksi, että sattui olemaan aika monta banaanisalottisipulia käyttämistä odottamassa.

Neljä annosta
600 g punajuuria
1 sipuli
hieman sitruunanmehua
1 pieni omena
1 prk ranskankermaa (18 %), 150 g
0,5 dl kermaa (10 % ruokakermaa)
1–2 rkl öljyä
mustapippuria myllystä
1–2 maustemittaa suolaa
voita vuokaan

Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita paistinpannu ja pari ruokalusikallista öljyä lämpenemään hellalle pienehköllä lämmöllä. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Siirrä pannulle sitä mukaa kuin saat ne raastettua. Kuori ja hienonna sipuli, lisää pannulle. Nosta hieman lämpöä. Purista päälle hieman sitruunaa. Lisää myös kuorittu ja raastettu omena. Hauduttele muutama minuutti, mausta ja siirrä levyltä. Sekoita joukkoon ranskankerma ja kerma. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle osa punajuuriseoksesta. Levitä juustoa viipaleina tai murusina tasaiseksi kerrokseksi. Peitä lopulla punajuuriseoksella. Tasoita pinta. Paista noin 50 minuuttia.