sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Munakoiso-härkislasagne

uunivuoassa lasagnea, jonka pinnalla on tomaattiviipaleita.


Muuntelin vähän Hesarista löytynyttä vegaanisen lasagnen ohjetta ja totesin, että reseptiä voi huoleti muokata edelleen. Hyviä makuja saa aikaan monella tavalla. Tämän kasvislasagnen idea on munakoisoviipaleiden käyttö ja se, ettei perinteistä juustoista béchamel-kastiketta tule (mikään ei varmastikaan kiellä tekemästä).

2 munakoisoa, yhteensä vähintään puoli kiloa

oliiviöljyä, suolaa

Tomaattikastikkeeseen

1–2 rkl oliivi- tai rypsiöljyä

1 iso sipuli

valkosipulia maun mukaan

härkistä tai 2 dl tummaa soijarouhetta tai jotakin vastaavaa (nyhtökaura)

1 prk punaista pestoa

1 pieni prk tomaattipyrettä

400­­–500 g tomaattimurskaa

vähän vettä

suolaa

mustapippuria

chilijauhetta tai -tahnaa

ripaus sokeria

vähän sitruunamehua

tuoretta basilikaa tai kuivattuja yrttejä (provencen yrttisekoitusta)


Juustokastikkeeseen:

250 g Koskenlaskija ruoka ja dippi -sulatejuustoa, maustamatonta tai maustettua (käytin cheddaria)

loraus maitoa tai 2 dl ruokakermaa tai vastaavaa

tai jotakin muuta viritystä valkokastikkeen sijaan, tai sitten valkokastike ja juustoa.


n. 12 lasagnelevyä

pinnalle kirsikkatomaatteja/tomaatteja ja juustoraastetta, esim. emmentalia, parmesaania tai jotain muuta vahvaa juustoa.

 

Aloitetaan munakoisojen käsittelystä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele munakoisot ja viipaloi ne (pitkittäin) noin puolen sentin viipaleiksi. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle pellille, ripottele pinnalle suolaa ja anna tekeytyä jonkin aikaa. Pyyhi sitten pinnalle kertynyt neste talouspaperilla. Valuta pinnalle oliiviöljyä ja paista uunissa parikymmentä minuuttia. Munakoisot voi paistaa myös paistinpannulla, mutta homma käy hitaammin.

Kastiketta varten kuori ja silppua sipulit. Kuullota niitä öljyssä. Lisää hetken kuluttua härkis (tai soijarouhe) ja kääntele. (jos käytät soijarouhetta, lisää jonkin ajan kuluttua pari desiä vettä). Lisää pesto, tomaattipyre ja -murska. Sekoita. Lisää mausteita ja hauduta hetki.

Sipaise uunivuoka öljyllä. Laita alimmaksi tomaattikastiketta, levitä päälle lasagnelevyjä, ja niiden päälle munakoisoviipaleita. Lisää sitten tomaattikastiketta ja vähän juustokastiketta. Säästä juustokastiketta päällimmäiseksi kerrokseksi. Laakeaan uunivuokaan tuli kolme lasagnelevykerrosta. Päällimmäiseksi laitoin tomaattikastiketta, juustokastiketta ja tomaattiviipaleita. Pinnalle ripottelin (joulun ajan pitkään kypsytettyä salaneuvos-juustoa) juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 45 minuuttia.