tiistai 16. elokuuta 2022

Herkkutattimuhennoksella täytetyt kesäkurpitsat

Kaksiosaisessa kuvassa vasemmalla herkkutatti pöydällä ja sieniveitsi, oikealla kaksi muhennoksella täytettyä kesäkurpitsaa uunipellillä.


Mökkini ympäristö ei ole paras mahdollinen herkkutattipaikka, mutta aina joskus löytyy muutama tatti. Koska kesäkurpitsasato oli tänä kesänä harvinaisen runsas, tein herkkutattimuhennoksen, ja täytin sillä kesäkurpitsat. Pienemmät ovat ehkä parempia, mutta nyt käytin yhden melko kookkaan kesäkurpitsan. Muhennos sopii moneen muuhunkin tarkoitukseen!

Herkkutattimuhennos

noin 0,5 l tuoreita herkkutatteja (minulla oli vähän enemmän)
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
(lisäksi hiven voita)
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl (punaista) maitoa tai kermamaitoa, tai 2 dl ruokakermaa + 1 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
persiljaa

Kuullota silputut sienet ja sipuli, anna ruskistua hieman. Puserra valkosipulit sekaan. Ripottele jauhot sekaan ja sekoita. Lisää neste koko ajan sekoittaen. Mausta. Anna hautua noin 15 minuuttia. Ripottele päälle persiljasilppua.

Täytetyt kesäkurpitsat

Halkaise kesäkurpitsa pitkittäin. Jos sisus on tiivis ja vielä siemenetön, voi sisuksen silputa sienten joukkoon pannulle. Jos sisus on pehmeähkö ja siinä on selkeästi siemeniä, koverra sisus pois. Suolaa puolikkaat ja anna seistä hetki, jotta neste vähenee. Kuivaa ne sitten talouspaperilla. Paista 225 asteisessa uunissa jonkin aikaa, jotta ne pehmenevät. Täytä sitten herkkusienimuhennoksella ja ripottele päälle runsaasti (emmental)juustoraastetta. Kypsennä uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin.