tiistai 30. elokuuta 2022

Kreikkalaistyylinen kesäkurpitsapaistos briam

kukikkaalla pöytäliinalla lautanen, jolla makkara ja kasvispaistosta. Pöydällä on myös useita aterimia ja leipäkori sekä kaksi lasia punaviiniä.
Briam on hyvää sellaisenaan vaalean leivän kera tai lisukkeena.


Mökkikauden päättäjäisiin eli venetsialaisiin tein sovelluksen Glorian ruoka ja viini -lehden 7/2020 numerosta löytyneestä ohjeesta. Tänä vuonna perunamaassa kasvoi siikliä, joka sopi oikein hyvin tähän ruokaan. Kesäkurpitsasatokin ylitti odotukset. Paistoksesta tuli todella hyvää.

4 isoa annosta tai 5–6 annosta lisukkeeksi.

1 tlk 400 g tomaattimurskaa
600 g perunoita
600 g kesäkurpitsaa
1–2 tomaattia
1 punasipuli
4 valkosipulinkynttä
2–4 rkl oliiviöljyä
2 tl kuivattuja yrttejä (esim. oreganoa tai provencelaista yrttisekoitusta)
n. 1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus chiliä/tabascoa/cayennenpippuria

1 pkt fetajuustoa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Kesäkurpitsan kasvuvaiheesta riippuen huuhtele ja viipaloi se, tai sitten kuori, poista pehmeä siemenosa ja viipaloi vasta sitten. Viipaloi sipuli, kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet. Laita kaikki viipaleet kulhoon, kaada päälle pari ruokalusikallista öljyä ja mausteita, ravistele. Viipaloi tomaatti.

Voitele uunivuoka. Levitä pohjalle puolet tomaattimurskasta. Mausta tomaattimurska ripauksella suolaa, pippuria ja esim. chiliä. Levitä päälle noin puolet kasviksista ja niiden päälle tomaattiviipaleita. Ripottele hieman suolaa tomaateille ja pyöräytä pippuria myllystä. Lisää loput kasvikset.

Paista uunissa noin 45 minuuttia. Peitä vuoka, jos kasvikset alkavat kuivua tai ruskistua varhaisessa vaiheessa. Vuoan peittäminen jo alussa tarkoittaa sitä, että paistoksessa nestettä on enemmän syöntivaiheessa.

Lisää paistoksen pinnalle murusteltua fetaa (jonka voi jättää pois kokonaan tai tarjota syöntivaiheessa erillisestä astiasta) ja hieman oliiviöljyä. Paista vielä noin varttitunti. Anna asettua hetki ennen tarjoilua.

Kasvissyöjälle paistos menee sellaisenaan hyvän, tuoreen vaalean leivän kanssa. Lihansyöjille tarjoiltiin paistettuja mausteisia raakamakkaroita.