tiistai 26. heinäkuuta 2016

Broiler-varhaiskaalivokki

Varhaiskaali sopii hyvin vokkipannuun maukkaana ja nopeasti kypsyvänä. Broilerin kera siitä saa ruokaisan kesäruuan, jonka kruunaavat suolapähkinät. Vaihtelua saa vaihtamalla nuudelilaatua, punaisen paprikan vihreään tai oranssiin, pähkinöitä tai vihanneksia lisäämällä.


Neljälle:
350–400 g (1 rs) maustamattomia broilerin rintafileitä, ohutleikkeitä tms.
2 rkl rypsiöljyä
hieman chilijauhetta
paprikajauhetta
mustapippuria
1 tl suolaa
½–1 paprika
1 tl seesamiöljyä (jos on)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
pieni kesäkaali
n. 200 g nuudeleita, tässä riisinuudeleita
sweet chili -kastiketta
n. 2 dl suolapähkinöitä

Leikkaa broilerit suupaloiksi ja ruskista öljyssä. Mausta suolalla, chilillä, paprikalla ja pippurilla. Lisää paprikasuikaleet ja seesamiöljy ja kypsennä hetki. Lisää sitten pieneksi silputtu valkosipuli ja raastettu inkivääri. Kääntele aineksia hetki pannulla. Laita nuudeleita varten vesi kiehumaan. Lisää suikaloitu kaali kypsymään. Valmista nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Nuudelilevyjä voi pieniä taittelemalla ennen veden lisäämistä. Lyhyempinä pätkinä nuudelit sekoittuvat paremmin muiden ainesten kanssa. Valuta sitten nuudelit ja lisää pannulle. Lisää vielä esimerkiksi sweet chili -kastiketta tai tulisemman maun toivossa chilitahnaa (sambal olelek). Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Ripottele valmiin annoksen päälle rouhittuja tai kokonaisia suolapähkinöitä.



maanantai 25. heinäkuuta 2016

Banaaniletut


Turhan kypsiksi päässeistä banaaneista saa helposti ja nopeasti makoisan ja muodissa olevan jälkiruuan.

Kahdelle:
noin 180 g kypsää banaania
2 munaa
0,5 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia tai kardemummaa
voita paistamiseen

Pieni banaani kulhoon, lisää munat ja surauta sauvasekottimella tasaiseksi. Lisää leivinjauhe ja mauste. Paista miedolla lämmöllä letuiksi ja nauti esimerksi marjojen kera.

keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Lakkalikööri

Joskus on niin hyvä hillavuosi, että pitää keksimällä keksiä käyttökohteita hillasaaliille. Puoli litraa saa kulumaan likööriin. Ja jos kaapissa sattuu olemaan jaloviinaa, niin ei muuta kuin liköörin tekoon. Hätäisen hommaa liköörin valmistaminen ei ole, sillä marjoja liotetaan ensin viikko ja sen jälkeen liköörin annetaan tekeytyä vähintään puoli vuotta, mielellään pidempään. Ohjeen löysin Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy:n joskus 2000-luvun alussa kustantamasta Luonnon marjat ja hedelmät värikuvina -kirjasesta, josta ei löydy suomenkielisen teoksen painovuotta. Ruotsinkielinen alkuteos Ut i naturens skafferi on ilmestynyt vuonna 2001. Viime elokuussa valmistettua likööriä maistettiin ensimmäisen kerran pääsiäisenä ja hyväksi havaittiin. Maussa on makean lisäksi vahva korpihillan aromi.

5 dl hilloja
3 dl jaloviinaa
2 dl vaaleaa siirappia

Perkaa marjat ja kaada ne leveäkaulaiseen pulloon tai tölkkiin. Kaada jaloviina marjoille ja pane kansi päälle. Anna pullon olla aurinkoisella ikkunalla noin viikon verran. Ravista pulloa päivittäin.

Siivilöi marjat seoksesta. Sekoita siirappi jaloviinaan, ravista ja kaada puhtaaseen pulloon.

Säilytä likööriä vähintään puoli vuotta, mieluusti kauemmin.

Marjat voi tarjota jäätelön tai kerman kera.