keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Lakkalikööri

Joskus on niin hyvä hillavuosi, että pitää keksimällä keksiä käyttökohteita hillasaaliille. Puoli litraa saa kulumaan likööriin. Ja jos kaapissa sattuu olemaan jaloviinaa, niin ei muuta kuin liköörin tekoon. Hätäisen hommaa liköörin valmistaminen ei ole, sillä marjoja liotetaan ensin viikko ja sen jälkeen liköörin annetaan tekeytyä vähintään puoli vuotta, mielellään pidempään. Ohjeen löysin Suomen Luonnonsuojelun Tuki Oy:n joskus 2000-luvun alussa kustantamasta Luonnon marjat ja hedelmät värikuvina -kirjasesta, josta ei löydy suomenkielisen teoksen painovuotta. Ruotsinkielinen alkuteos Ut i naturens skafferi on ilmestynyt vuonna 2001. Viime elokuussa valmistettua likööriä maistettiin ensimmäisen kerran pääsiäisenä ja hyväksi havaittiin. Maussa on makean lisäksi vahva korpihillan aromi.

5 dl hilloja
3 dl jaloviinaa
2 dl vaaleaa siirappia

Perkaa marjat ja kaada ne leveäkaulaiseen pulloon tai tölkkiin. Kaada jaloviina marjoille ja pane kansi päälle. Anna pullon olla aurinkoisella ikkunalla noin viikon verran. Ravista pulloa päivittäin.

Siivilöi marjat seoksesta. Sekoita siirappi jaloviinaan, ravista ja kaada puhtaaseen pulloon.

Säilytä likööriä vähintään puoli vuotta, mieluusti kauemmin.

Marjat voi tarjota jäätelön tai kerman kera.