tiistai 25. lokakuuta 2016

Paahdetut mantelit




Painonvartijalle paahdetut mantelit sopivat vain pieninä annoksina. Mausteiset mantelit ovat vain niin hyviä, ettei niiden syömistä malta lopettaa ennen kuin astia on tyhjä. Ehkä parempi niin, sillä mantelit eivät säily kovin monta päivää. Jos kaapissa ei satu olemaan savustettua paprikajauhetta, voi sen korvata tavallisella paprikajauheella ja lisätä rippusen cayennenpippuria tai chilijauhetta. Savupaprika antaa manteleille pikantin maun.

300 g kuorittuja manteleita
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl karkeaa merisuolaa
½ tl espanjalaista savupaprikajauhetta


Kuva: Anni Leskinen.
















Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Hiero suola ja paprikajauhe hienoksi morttelissa. Levitä mantelit pellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa noin 8 minuuttia kullankeltaisiksi. Manteleita kannattaa käännellä välillä. Seitsemän minuutin jälkeen kannattaa olla tarkkana, etteivät mantelit pääse kärähtämään. Kaada mantelit kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada päälle oliiviöljy. Sekoita. Lisää suola-paprikaseos ja sekoita jälleen. Anna jäähtyä ja tarjoile. Varoituksen sana: mantelit pysyvät kuumina yllättävän pitkään, joten kannattaa malttaa odottaa maistamista.

Ohje löytyy kirjasta Maittavat tapakset. (Parragon Books 2007)

sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Aamusämpylät



Viikonlopun tai vaikkapa loman aamua voi juhlistaa tuoreilla sämpylöillä. Taikina tehdään edellisenä iltana. Sämpylät leivotaan valmiiksi pellille, joka viedään yöksi joko jääkaappiin tai sopivan sään salliessa parvekkeelle. Ohjeeni on hieman muokattu Saara Törmän Saa vaivata -kirjan ohjeesta ja sitä on helppo muutella kaapista löytyvien puurohiutaleiden ja jauhojen mukaan.



















Kymmenen sämpylää
¼ pakettia hiivaa tai ½ pss kuivahiivaa
3 dl kylmää maitoa tai vettä
2 rkl öljyä
vajaa 1 tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl kaura- tai muita puurohiutaleita
6,5 dl hiivaleipävehnäjauhoja tai esimerkiksi osa täysjyvää ja osa tavallisia vehnäjauhoja

Liota hiiva kylmään nesteeseen tai sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää nesteeseen suola, siirappi, öljy ja kaurahiutaleet. Lisää jauhot vähitellen vaivaten. Vaivaa taikinaa kunnes se alkaa irrota kulhon reunoista. Taikinan on tarkoitus jäädä pehmeäksi. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja leivo siitä kymmenen sämpylää. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päälle jauhoja ja peitä leivinliinalla, laita viileään. Aamulla nosta sämpyläpelti huoneenlämpöön uunin lämpiämisen ajaksi. Paista sämpylöitä 250 asteessa 10–15 minuuttia.

tiistai 11. lokakuuta 2016

40 valkosipulinkynnen broileri



Jotenkin tutunkuuloinen oli ohje kanasta ja 40 valkosipulinkynnestä uudessa (2016), kirjastosta lainaamassani Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-kirjassa. Alkuperäinen ohje on tietenkin teillä tietymättömillä, mutta innostuin kokeilemaan Lindströmin ohjetta, ja hyväksi havaitsin. Tätä teen aivan varmasti uudestaan. Ohjeessa käytetään kanaa, mutta ostin marketista tuoreen broilerin. Padan kypsyessä oli niin paljon muuta tekemistä, että kypsentäminen venyi, ja venyi, mutta tuloksena oli todella hyviä makuja. Eli kypsää tulee lyhyemmässäkin ajassa! Kirjan ohjeessa käytetään puikuloita, mutta kellarissa sattui olemaan vielä kesän jäljiltä siikliä omasta maasta. Ohjeessa ei ollut myöskään porkkanaa, mutta se sopi siihen hyvin. Lisäksi laitoin kirjan ohjetta vähemmän voita. Tein nahan alle laitettavasta voista maustevoin lisäämällä siihen sitruunamehua, hieman suolaa ja pippuria ja pusertamalla pari valkosipulinkynttä. Valkosipulikanan voi tehdä myös ilman voita, käyttämällä oliiviöljyä sen sijaan, mausteeksi sopii silloin myös pari desiä valkoviiniä. Broileri ruskistetaan ensin kevyesti oliiviöljyssä ja sitten siirretään pataan (Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjan tapaan).

Söimme pataa kahdestaan, ja broilerista jäi sopivasti kypsää lihaa keltaista broilerikeittoa varten.  

1 kokonainen (luomu)kana tai broileri
75 g voita
1 sitruuna
40 valkosipulinkynttä
600 g (puikula)perunoita (tai sopiva määrä kahdelle)
1 iso porkkana tai 2 pienempää
timjamia
suolaa
mustapippuria



Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori valkosipulinkynnet. Tee maustevoi noin 50 grammasta voita sekoittamalla siihen muutama puserrus sitruunamehua, rippunen suolaa, vähän pippuria ja pari valkosipulinkynttä murskattuna. Huuhtele broileri ja valuta. Ripottele vatsaonteloon pari teelusikallista suolaa. Avaa sormilla nahka rintafileiden ja reisien päältä, työnnä nahan alle maustevoita. Levitä voi nahan päältä sivelemällä. Suolaa ja pippuroi broilerin pintapuoli. Leikkaa sitruuna pituussuunnassa neljään osaan ja laita niistä kaksi broilerin sisään. Tunge sisään myös kymmenkunta kynttä. Sido broilerin jalat paistinarulla tai esim. kalastajalangalla. Käännä siivet toiselle puolelle. Laita loput voista pataan, voitele se, ja pyörittele perunoita ja porkkanoita lopussa voissa. Asettele perunat ja porkkanat reunoille, lisää myös loput valkosipulit. Asettele broileri keskelle pataa. Lisää timjaminoksia ja sitruunaviipaleet. Peitä kannella ja kypsennä vähintään 1,5 tuntia. (Tämän jälkeen haudutin pataa 150 asteessa puolisen tuntia). Ota sitten kansi pois, nosta lämpötila 200 asteeseen ja anna broilerin pinnan ruskistua. Aikaa menee 15–20 minuuttia. Ota pata uunista, maistele lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta perunat, valkosipulit, porkkanat ja broileri tarjoiluvadille. Perunoita voi hieman muusata herkulliseen liemeen jo tässä vaiheessa, mutta sen voi tehdä lautasellakin. Nam. Myös valkosipulit pehmenevät maistuviksi liemessä.

Keltainen broilerikeitto



Kurkuma antaa tälle makoisalle keitolle sen ominaisen värin. Paahdetut pinjansiemenet viimeistelevät makukokonaisuuden. Ohje on Kodin Kuvalehden Mausteisesta keittokalenterista vuodelta 2001, siellä se on nimellä Kultainen kanakeitto. Keittoa tulee kuuden hengen annos, joten yleensä siitä jää lämmitettävää. Pasta imee nesteet, joten jos lämmitysvaiheessa ei lisää vettä, saa syödä muhennosta. Hyvää sekin. Viimeksi käytin kypsää lihaa, jota jäi 40 valkosipulinkynnen broilerista. En muuten käytä koskaan valmiiksi maustettua lihaa.

2 rkl öljyä
3 sipulia (tai 2 isoa)
2 tl kurkumaa
300–400 g broileria suikaleina
1,5 l vettä
2–3 kanaliemikuutiota
0,5 tl sitruunapippuria
1 laakerinlehti
1 tl provencen yrtit -sekoitusta
3 dl kuviopastaa
100 g valkosipulista tai maustamatonta tuorejuustoa
300–500 g parsakaalta
200 g pakasteherneitä (tai porkkanoita, jotka lisätään alkuvaiheessa)
tarvittaessa yrttisuolaa
pinnalle paahdettuja pinjan- tai auringonkukansiemeniä.

Kuumenna kattilassa öljy ja lisää kurkuma. Lisää hienonnetut sipulit ja hetken kuluttua broilerit.  Kääntele muutama minuutti ja lisää vesi, jonka voi esikuumentaa vedenkeittimessä sekä liemikuutiot. Mausta ja anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.
Lisää pasta, tuorejuustonokareet ja paloitellut parsakaalit. Keitä pasta kypsäksi.
Lisää lopussa pakasteherneet, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai yrttisuolaa.
Paahda siemenet pannussa, ripottele valmiin annoksen päälle.

torstai 6. lokakuuta 2016

Rahkasämpylät



Vaihtelua sämpylöihin saa käyttämällä taikinaan rahkaa. Pehmeät sämpylät sopivat erityisen hyvin kasvissosekeiton kaveriksi. Taikina on tavallista tarttuvampaa, mikä kannattaa ottaa huomioon leivottaessa, eli käytännössä ei pidä menettää hermoja jos vaivatessa taikina ei hevin ala irrota käsistä ja kulhosta. Ohje on Kodin Kuvalehden Kodin parhaat leivät -erillisjulkaisusta vuodelta 1997.

16 sämpylää
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 muna
1 tlk (250 g) rahkaa
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
7 – 8 dl vehnäjauhoja (osa täysjyvävehnäjauhoja)
25 g pehmeää voita tai öljyä
voiteluun munaa
pinnalle unikonsiemeniä



Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Vatkaa mukaan muna, rahka, mausteet ja osa jauhoista. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää loppuvaiheessa rasva. Anna kohota liinan alla.

Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 palaan. Pyöritä sämpylöiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle kohoamaan. Voitele sämpylät ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.