sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Carbonnade à la Flamande



Lyhyesti sanottuna kyseessä on naudanlihaa, sipulia ja olutta padassa. Tätä flaamilaista pataa olen tehnyt silloin tällöin varhaisista opiskeluvuosista lähtien. Ohje on yhdestä ensimmäisistä keittokirjahankinnoistani, alennuslaarista vuonna 1981 ostetusta Hauskaa ruuanlaittoa -kirjasta*. Lähes samanlainen ohje löytyy myös Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjasta.

Noin 5 annosta
1 kg naudanlihaa, lapaa tai ulkopaistia (tällä kertaa tein tarjouksessa olleesta paahtopaistista)  
0,5 kg sipuleita, viipaleina tai silppuna
muutama valkosipulinkynsi
0,33 l tummaa III-olutta, I-olut käy myös
5 dl lihalientä kuutiosta
0,5 dl vehnäjauhoja
pari laakerinlehteä
persiljanoksia
tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä
voita


Ota liha huoneenlämpöön lämpenemään noin tunti ennen valmistamista. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Viipaloi liha ja leikkaa viipaleet 2–3 cm paloiksi. Ruskista lihat paistinpannulla muutamassa erässä. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista sipulit paistinpannulla. Sipulit kannattaa panna paistumaan toiselle paistinpannulle ajan säästämiseksi. Lihojen (ja sipulien) ruskistamisen jälkeen lisää pannulle voita ja sitten vehnäjauhot. Ruskista jauhoja hetki ja lisää lihaliemi kiivaasti sekoittaen. Jos vinhasta sekoittamisesta huolimatta kastikkeeseen jää jauhopaakkuja, voi kastikkeen siivilöidä. Lisää vielä olut. Kypsennä kastiketta hetki.

Levitä kannellisen padan pohjalle puolet lihoista. Ripottele päälle suolaa ja pippuria. Lisää puolet sipuleista ja mausteita. Lisää loput lihat, valkosipulinkynnet ja sipulit, mausta, ja kaada kastike päälle. Lientä pitäisi olla sen verran että lihat peittyvät. Lisää tarvittaessa lihalientä.  Peitä kannella. Kypsennä uunissa vähintään 2,5 tuntia.  

Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja vihersalaatin kanssa. Puolukkahillo ja kurpitsapikkelssi ovat myös hyviä lisukkeita. Tällä kertaa tein lisukkeeksi persiljaperunoita: kuorittuina keitetyt perunat valutetaan ja höyrytetään ja sitten maustetaan persiljavoilla, jota saa sekoittamalla voihin hieman sitruunamehua ja paljon persiljasilppua. 

Persiljaperunat.


*Marianne + Nils Lüchou. Hauskaa ruuanlaittoa (Laga mat som Lou-Lou). Suom. Kyllikki Villa. Otava 1969 (2. painos). Otavan käyttötieto -sarjaa.