tiistai 11. lokakuuta 2016

40 valkosipulinkynnen broileri



Jotenkin tutunkuuloinen oli ohje kanasta ja 40 valkosipulinkynnestä uudessa (2016), kirjastosta lainaamassani Meri-Tuuli Lindströmin Pataruokaa-kirjassa. Alkuperäinen ohje on tietenkin teillä tietymättömillä, mutta innostuin kokeilemaan Lindströmin ohjetta, ja hyväksi havaitsin. Tätä teen aivan varmasti uudestaan. Ohjeessa käytetään kanaa, mutta ostin marketista tuoreen broilerin. Padan kypsyessä oli niin paljon muuta tekemistä, että kypsentäminen venyi, ja venyi, mutta tuloksena oli todella hyviä makuja. Eli kypsää tulee lyhyemmässäkin ajassa! Kirjan ohjeessa käytetään puikuloita, mutta kellarissa sattui olemaan vielä kesän jäljiltä siikliä omasta maasta. Ohjeessa ei ollut myöskään porkkanaa, mutta se sopi siihen hyvin. Lisäksi laitoin kirjan ohjetta vähemmän voita. Tein nahan alle laitettavasta voista maustevoin lisäämällä siihen sitruunamehua, hieman suolaa ja pippuria ja pusertamalla pari valkosipulinkynttä. Valkosipulikanan voi tehdä myös ilman voita, käyttämällä oliiviöljyä sen sijaan, mausteeksi sopii silloin myös pari desiä valkoviiniä. Broileri ruskistetaan ensin kevyesti oliiviöljyssä ja sitten siirretään pataan (Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjan tapaan).

Söimme pataa kahdestaan, ja broilerista jäi sopivasti kypsää lihaa keltaista broilerikeittoa varten.  

1 kokonainen (luomu)kana tai broileri
75 g voita
1 sitruuna
40 valkosipulinkynttä
600 g (puikula)perunoita (tai sopiva määrä kahdelle)
1 iso porkkana tai 2 pienempää
timjamia
suolaa
mustapippuria



Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kuori valkosipulinkynnet. Tee maustevoi noin 50 grammasta voita sekoittamalla siihen muutama puserrus sitruunamehua, rippunen suolaa, vähän pippuria ja pari valkosipulinkynttä murskattuna. Huuhtele broileri ja valuta. Ripottele vatsaonteloon pari teelusikallista suolaa. Avaa sormilla nahka rintafileiden ja reisien päältä, työnnä nahan alle maustevoita. Levitä voi nahan päältä sivelemällä. Suolaa ja pippuroi broilerin pintapuoli. Leikkaa sitruuna pituussuunnassa neljään osaan ja laita niistä kaksi broilerin sisään. Tunge sisään myös kymmenkunta kynttä. Sido broilerin jalat paistinarulla tai esim. kalastajalangalla. Käännä siivet toiselle puolelle. Laita loput voista pataan, voitele se, ja pyörittele perunoita ja porkkanoita lopussa voissa. Asettele perunat ja porkkanat reunoille, lisää myös loput valkosipulit. Asettele broileri keskelle pataa. Lisää timjaminoksia ja sitruunaviipaleet. Peitä kannella ja kypsennä vähintään 1,5 tuntia. (Tämän jälkeen haudutin pataa 150 asteessa puolisen tuntia). Ota sitten kansi pois, nosta lämpötila 200 asteeseen ja anna broilerin pinnan ruskistua. Aikaa menee 15–20 minuuttia. Ota pata uunista, maistele lientä ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta perunat, valkosipulit, porkkanat ja broileri tarjoiluvadille. Perunoita voi hieman muusata herkulliseen liemeen jo tässä vaiheessa, mutta sen voi tehdä lautasellakin. Nam. Myös valkosipulit pehmenevät maistuviksi liemessä.