perjantai 31. maaliskuuta 2017

Pesto





Sauvasekoittimella pyöräyttää kätevästi pestokastikkeen spagetille tai muulle pastalle. Pestolla voi maustaa myös keittoja. Annosta kohti kastiketta menee melko vähän, mutta ylijäänyt säilyy purkissa öljykerroksella peitettynä. Pestoa voisi pakastaakin pieniin annoksiin pakattuna.

Noin neljä annosta
pieni ruukullinen kaupan basilikaa
1/2–1 valkosipulinkynsi
50 g pinjansiemeniä
1 dl vastaraastettua parmesaania
tai 0,5 dl pecorinoa ja 0,5 dl parmesaania raastettuna
n. 1 dl hyvää kylmäpuristettua oliiviöljyä
suolaa

Nypitään basilikanlehdet sauvasekoittajan kulhoon/astiaan, viipaloidaan sekaan kuorittu valkosipuli, lisätään pinjansiemenet ja juustoraaste. Surautellaan sauvasekoittajalla tahnaksi, välillä öljyä lisäten. Öljyn määrä riippuu siitä kuinka sakeaa kastiketta haluaa. Lisätään vähäsen, esim. vajaa ¼ tl, suolaa ja maistellaan tarvitseeko enempää.

Tarvittaessa peston saa juoksevammaksi lisäämällä lautaselle vähäsen pastan keitinvettä, jota siis kannattaa ottaa talteen keittovaiheessa.




keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Kasvisminestronekeitto





Tätä italialaistyyppistä kasviskeittoa voi muokata aina sen mukaan, mitä aineksia kaapista löytyy. Tässäpä yksi versio.Lihaversion saa lisäämällä esim. palvikinkkua pieninä kuutioina.
 

Kuusi annosta
2 rkl oliiviöljyä
1 iso keltasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 purjo
2 porkkanaa
kesäkurpitsa
pala mukulaselleriä tai pari varsisellerin vartta
3 isohkoa kiinteää tai yleisperunaa
pieni prk tomaattipyrettä
2 litraa kasvislientä (kuutiosta)
pakastettuja papuja/pakasteherneitä/säilykepapuja huuhdottuna
noin 100 g spagettia pätkittynä tai muuta pastaa tai vajaa desi puuroutumatonta riisiä
provencen yrttisekoitusta tai kuivattua basilikaa
suolaa tarpeen mukaan
mustapippuria myllystä
pinnalle silputtua persiljaa tai basilikaa
parmesaania raastettuna

Kuullota sipuleja öljyssä. Lisää tomaattipyre ja sekoittele. Lisää loput pilkotut kasvikset ja kasvisliemi. Anna kiehua reilu kymmenen minuuttia. Kun kasvikset alkavat kypsyä, lisää spagetti tai muu pasta ja pakasteherneet tai -pavut. Keitä pasta kypsäksi. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan. Silppua valmiin keiton pinnalle persiljaa tai basilikaa. Tarjoa raastetun parmesaanin ja tuoreen leivän kera.

perjantai 3. maaliskuuta 2017

Sitruunakiisseli ja banaania



Sattuipa olemaan valmiina itse tehtyä sitruunamehua, josta innostuin tekemään sitruunakiisseliä Ruokatorstain ohjeen mukaan. Kirjan ohjeen puolikkaasta tuli kolme annosta.


3 annosta
1 muna
4 dl vettä
0,5 dl Maizenaa
0,5 dl sokeria
0,75 dl sitruunamehua
1 banaani
mantelilastuja


Laita kattilaan vesi, muna, Maizena ja sokeri. Sekoita. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja anna kiehahtaa. Ota pois levyltä ja anna jäähtyä. Lisää sitten sitruunamehu. Pilko banaani tarjoilukulhon pohjalle ja kaada kiisseli päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Peitä tuorekelmulla ja anna jäähtyä jääkaapissa.  



Nopea kalakeitto



Pakasteista saa nopeasti ja vihanneksia pilkkomatta esimerkiksi kalakeiton. Maku ei tietenkään ole lähellekään sitä mitä se olisi tuoreista aineksista tehtynä, mutta joskus vain ei ehdi tai jaksa.

Neljä annosta
1 l vettä
2 kalaliemikuutiota
2 pss keittojuureksia (pakaste)
n. 200 g peruna-sipulisekoitusta (pakaste)
300 g pakastettuja lohikuutioita (tai seitä)
kuivattua tilliä
sitruunamehua
suolaa

Kiehautetaan vesi, lisätään liemikuutiot, juurekset ja kalapalat. Pakasteet laitetaan keittoon suoraan pakastimesta sulattamatta. Maustetaan kuivatulla tillillä jos ei ole tuoretta. Keitetään n. 10 minuuttia. Maustetaan sitruunamehulla ja tarvittaessa suolalla.