torstai 25. toukokuuta 2017

Nopea marinoitu punasipuli




Punasipulista tulee herkkua, kun sen viipaloi ohueksi, kaataa kuuman mausteliemen päälle ja antaa makustua seuraavaan päivään. Yleensä havahdun marinoidun punasipulin tarpeeseen vasta vähän ennen ruuanlaittoon ryhtymistä. Tällä ohjeella saa hyvää punasipulilisäkettä nopeasti, mutta kannattaa tehdä se edes vähän aikaisemmin kuin muu ruoka, jotta maut ehtivät tasoittua ja sipuli pehmetä.

1 iso tai 2 pienempää punasipulia
0,5 dl valkoviinietikkaa (tai omenaviini- tai punaviinietikkaa)
2 rkl sokeria (tai vähemmän!)
0,5 tl suolaa (makustele ja laita enemmän jos haluat)
1 rkl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä

Laita liemen ainekset kulhoon ja sekoittele jotta sokeri sulaa. Kuori ja halkaise sipuli. Leikkaa puolikkaat ohuiksi viipaleiksi veitsellä tai mandoliinilla. Kaada kulhoon ja sekoita. Peitä ja laita jääkaappiin maustumaan. Ota huoneenlämpöön vähän ennen tarjoilua.

perjantai 12. toukokuuta 2017

Dukkah




Egyptiläinen mausteseos maustaa Vegestan-kirjan* mukaan salaatit ja kasvikset sekä öljyn kanssa leivän. Dukkah sopii myös rapeaan leivitystaikinaan.

Paahda kuivalla paistinpannulla saman verran rouhittuja hasselpähkinöitä (tai manteleita) ja seesaminsiemeniä ja puolet vähemmän jeeraa (juustokuminaa) ja korianterin siemeniä. Itse laitan vähemmän korianteria ja jeeraa. Viimeksi käytin kuorellisia manteleita. Jauha morttelissa pienemmäksi. Rouhaise joukkoon suolaa ja pippuria.

Porkkana- ja kurkkutikut maistuvat ihanille, kun ensi niitä dippaa hyvään oliiviöljyyn ja sitten kastaa dukkahiin.

Olen myös käyttänyt dukkahia uuni(kirjo)lohen kuorruttamiseen, ja siihenkin se sopii oikein hyvin.

*Butcher, Sally. Vegestan, kasvisruokaa Lähi-idästä. Suom. Kiti Szalai Moreeni 2012.

keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Parsarisotto 2



Parsa on ihana kevään merkki ja se onkin monipuolinen satokausikasvis. Risotto ei ole parsaruokien keveimmästä päästä, mutta onhan se hyvää. Parsarisoton voi tehdä monella tavalla. Viime vuonna tein sitä italialaisen keittokirjan ohjeen mukaan, ja siinä parsat keitetään ensin kokonaisina ja vasta sitten niistä leikataan kovat päät pois. Nuppuosat paistetaan erikseen voissa. Tänä vuonna napsasin varsista puumaiset osat heti pois ja keitin parsan pätkittynä suolavedessä. Vihreyttä risottoon lisäsin pakasteherneillä, koska niitä sattui olemaan pakastimessa puolikas pussillinen. Riisin määrän otin riisipaketissa olleesta ohjeesta.


Neljä annosta:
500 g eli nippu vihreää parsaa
320 g risottoriisiä
1–1,25 l kasvis- tai kanalientä kuutioista valmistettuna
1 sipuli
½ pss pakasteherneitä (jos on)
40 g voita, josta osan voi korvata öljyllä
1–2 dl valkoviiniä (jos on, viinin voi korvata lisäämällä kasvislientä ja 1–2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua)
vastaraastettua parmesaania
maun mukaan suolaa ja pippuria

Napsi parsoista puumainen tyviosa pois. Kuori tarvittaessa alaosaa. Leikkaa parsat pätkiksi. Kypsennä suolatussa vedessä muutama minuutti. Valuta ja ota latvaosat talteen erikseen. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää riisi ja anna senkin kuullottua. Lisää sitten viini ja anna sen haihtua. Lisää sitten kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja annan liemen imeytyä riiseihin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Riisien kypsymiseen menee aikaa noin 18 minuuttia. Lientä on hyvä varata hieman enemmän kuin mikä ohjeessa on minimimäärä, joko korvaamaan valkoviiniä tai varmistamaan riisin kypsyminen. Lisää parsanvarret (ja sulatetut herneet) vähän ennen risoton valmistumista. Lisää lopussa parsojen nuput, raastettu parmesaani (osan juustoraasteesta voi säästää pöydässä tarjottavaksi) ja maun mukaan vielä muutama nokare voita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Parsat mukaan keittämättä:
Lisää lyhyeksi pätkiksi leikatut parsanvarret ja kypsennä niitä hetki sipulien kanssa. Lisää sitten riisi ja kuullota se. Lisää liemi. Lisää parsojen nuppupäät viitisen minuuttia ennen risoton valmistumista.

tiistai 2. toukokuuta 2017

Suolasieni-jauhelihamuhennos



Suolaan säilöttyjä rouskuja voi käyttää jauhelihan jatkeena kastikkeeseen tai muhennokseen. Hyvä käyttötapa suolasienille, jos salaatti kyllästyttää. Ohje löytyi Sieniherkkujen pikkujättiläisestä, Hulluna sieniin -kirjasta (WSOY, 7. p. 2005, toim. Vuokko Hosia, Sirpa Westerholm). Vähensin ohjeesta rasvaa ja lisäsin reilusti tomaattipyrettä ja jauhelihaa.

2 rkl voita, n. 30 g
300 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2–3 dl liotettuja suolasieniä
1,5 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä tai vettä
1 dl ranskankermaa (tai ruokakermaa)
pippuria
1 prk tomaattipyrettä


Liota suolasieniä yön yli väljässä vedessä, tai keitä huuhdeltuja sieniä n. 2 litrassa vettä 10 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä. Silppua sipuli ja ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa voissa. Silppua sieniä pienemmäksi ja lisää pannulle. Ripottele jauhot sekaan, sekoita tasaiseksi ja anna jauhojen kypsyä hetki. Lisää sitten lihaliemi sekoittaen. Lisää myös ranskankerma ja tomaattipyre. Anna hautua viitisen minuuttia. Mausta pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai makaronien kanssa.






Suolasienivoileipä



Suolaan säilötyistä rouskuista tulee yleensä tehtyä tuoresienten tapaan salaattia leivän päälle, eli liotetut sienet silputaan sipulin kanssa, sekoitetaan esim. kermaviiliin ja maustetaan mustapippurilla. Vaihtoehtoisen leivänpäällystän löysin Sieniherkkujen pikkujättiläisestä, Hulluna sieniin -kirjasta (WSOY, 7. p. 2005, toim. Vuokko Hosia, Sirpa Westerholm). Tarjosin toisena alkuruokana vappuaaton aterialla. Liekö nälällä ollut osuutta asiaan, mutta kaikki pitivät näistä.

Neljälle
2–3 dl suolasieniä
1 pieni sipuli
1 dl persilja-tilliseosta ja sellerinlehtiä
valkopippuria
1–2 rkl öljyä
kermaviiliä
ruisleipää tai vuokaleipää

Liota suolasienet yön yli väljässä vedessä tai keitä huuhdeltuja sieniä n. 2 litrassa vettä 10 minuuttia ja jäähdytä kylmässä vedessä. Silppua sieniä vähän pienemmäksi. Silppua myös sipuli ja yrtit. Laita kaikki yhtä aikaa pannulle kuumaan öljyyn ja jauha pippuria päälle. Sekoittele kunnes sipuli on pehmentynyt. Paahda leivät, siirrä lautaselle ja jaa paistos leipien päälle. Laita halutessasi ruokalusikallinen kermaviiliä kunkin leivän päälle, mutta maistuu hyvälle ilmankin.

Yrttinen tuorejuustovoileipä


Tanskalaiset syövät voileipiä (smørrebrød) lähinnä kevyeksi lounaaksi. Kööpenhaminan-matkallamme monestakin syystä jäivät paikalliset valmiit voileivät syömättä. Toki paikallista leipää tuli syötyä asunnolla runsaasti, mutta perinteisin päällystein. Leipä muuten oli todella hyvää ja erilaisia jyviä sisältäviä ruisleipiä oli lähikaupassa runsas valikoima. Kirjakaupasta ostin paikallisen julkkiskokin, Adam Aamannin, voileipäkirjan Aamanns smørrebrød (Politikens Forlag 2016). Aamannin voileipäkahvilaan törmää esimerkiksi Kööpenhaminen lentokentällä, mutta tanskalaisen voileivän tekeminen jäi kotimaahan. Tanskankielisen keittokirjan kanssa pärjää kyllä, koska luettuna tanska on ruotsia osaavalle melko helppoa.

Tein vappuaaton aterian alkupalaksi kasvissyöjillekin sopivan yrttisen tuorejuustovoileivän. Ohjeessa suositellaan vuohenmaidosta tehtyä pehmeää juustoa, mutta ”tavallistakin” lehmänmaitotuorejuustoa voi käyttää. Tällä kertaa tein leivät vuohenjuustoon, mutta varmasti jatkossa kokeilen tavallista maustamatonta tuorejuustoa. Yrttejä voi vaihdella tilanteen ja mielitekojen mukaan.

Olennainen osa tätä voileipäohjetta on hillottu (syltede) punasipuli, joka kannattaa tehdä tekeytymään edellispäivänä. Punasipulista tulee älyttömän hyvää, ja se sopii lisukkeeksi moneen muuhunkin ruokaan!

Neljälle

Tuorejuustotahna
150 g tuorejuustoa
1 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettua ruohosipulia
1 rkl hienonnettua kirveliä
1 tl paprikajauhetta
1 tl (tai vähemmän, maun mukaan) savupaprikajauhetta
veitsenkärjellinen sokeria
hieman sitruunamehua
merisuolaa ja pippuria myllystä

Sekoita ainekset kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla sekä rippusella sokeria ja sitruunamehua.

Hillottu punasipuli
2 punasipulia
½ rkl suolaa
150 g sokeria
1,5 dl etikkaa
1,5 dl vettä
muutama kokonainen pippuri
1 laakerinlehti
1 rkl hunajaa

Kuori punasipulit ja leikkaa viipaleiksi. Laita kulhoon, ripottele päälle suolaa ja anna seista puolisen tuntia. Kaada sipulit siivilään ja huuhtele juoksevalla vedellä. Anna valua. Laita sitten sipulit lasipurkkiin. Kiehauta liemen ainekset kasarissa, sekoittele ahkreaan, jotta sokeri sulaa. Ota kasari liedeltä ja anna liemen jäähtyä ennen kuin kaadat sen sipulien päälle. Anna tekeytyä vähintään 4 tuntia, mielellään yön yli.

Tarjoiluun
4 viipaletta ruis- tai näkkileipää
2 dl eri yrttien lehtiä tai silppua, esim. kirveliä, tilliä, ruohosipulia
Ota ensin sipulipurkista vähintään 4 rkl sipuleja valumaan siivilään. Voitele leivät juustotahnalla, laita sipulia päälle ja lopuksi yrttejä. Nauti!