perjantai 12. toukokuuta 2017

Dukkah




Egyptiläinen mausteseos maustaa Vegestan-kirjan* mukaan salaatit ja kasvikset sekä öljyn kanssa leivän. Dukkah sopii myös rapeaan leivitystaikinaan.

Paahda kuivalla paistinpannulla saman verran rouhittuja hasselpähkinöitä (tai manteleita) ja seesaminsiemeniä ja puolet vähemmän jeeraa (juustokuminaa) ja korianterin siemeniä. Itse laitan vähemmän korianteria ja jeeraa. Viimeksi käytin kuorellisia manteleita. Jauha morttelissa pienemmäksi. Rouhaise joukkoon suolaa ja pippuria.

Porkkana- ja kurkkutikut maistuvat ihanille, kun ensi niitä dippaa hyvään oliiviöljyyn ja sitten kastaa dukkahiin.

Olen myös käyttänyt dukkahia uuni(kirjo)lohen kuorruttamiseen, ja siihenkin se sopii oikein hyvin.

*Butcher, Sally. Vegestan, kasvisruokaa Lähi-idästä. Suom. Kiti Szalai Moreeni 2012.