keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Parsarisotto 2



Parsa on ihana kevään merkki ja se onkin monipuolinen satokausikasvis. Risotto ei ole parsaruokien keveimmästä päästä, mutta onhan se hyvää. Parsarisoton voi tehdä monella tavalla. Viime vuonna tein sitä italialaisen keittokirjan ohjeen mukaan, ja siinä parsat keitetään ensin kokonaisina ja vasta sitten niistä leikataan kovat päät pois. Nuppuosat paistetaan erikseen voissa. Tänä vuonna napsasin varsista puumaiset osat heti pois ja keitin parsan pätkittynä suolavedessä. Vihreyttä risottoon lisäsin pakasteherneillä, koska niitä sattui olemaan pakastimessa puolikas pussillinen. Riisin määrän otin riisipaketissa olleesta ohjeesta.


Neljä annosta:
500 g eli nippu vihreää parsaa
320 g risottoriisiä
1–1,25 l kasvis- tai kanalientä kuutioista valmistettuna
1 sipuli
½ pss pakasteherneitä (jos on)
40 g voita, josta osan voi korvata öljyllä
1–2 dl valkoviiniä (jos on, viinin voi korvata lisäämällä kasvislientä ja 1–2 rkl valkoviinietikkaa tai sitruunamehua)
vastaraastettua parmesaania
maun mukaan suolaa ja pippuria

Napsi parsoista puumainen tyviosa pois. Kuori tarvittaessa alaosaa. Leikkaa parsat pätkiksi. Kypsennä suolatussa vedessä muutama minuutti. Valuta ja ota latvaosat talteen erikseen. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja kuullota siinä sipulit. Lisää riisi ja anna senkin kuullottua. Lisää sitten viini ja anna sen haihtua. Lisää sitten kasvislientä kauhallinen kerrallaan ja annan liemen imeytyä riiseihin ennen seuraavan kauhallisen lisäämistä. Riisien kypsymiseen menee aikaa noin 18 minuuttia. Lientä on hyvä varata hieman enemmän kuin mikä ohjeessa on minimimäärä, joko korvaamaan valkoviiniä tai varmistamaan riisin kypsyminen. Lisää parsanvarret (ja sulatetut herneet) vähän ennen risoton valmistumista. Lisää lopussa parsojen nuput, raastettu parmesaani (osan juustoraasteesta voi säästää pöydässä tarjottavaksi) ja maun mukaan vielä muutama nokare voita. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Parsat mukaan keittämättä:
Lisää lyhyeksi pätkiksi leikatut parsanvarret ja kypsennä niitä hetki sipulien kanssa. Lisää sitten riisi ja kuullota se. Lisää liemi. Lisää parsojen nuppupäät viitisen minuuttia ennen risoton valmistumista.