torstai 20. heinäkuuta 2017

Hernesosekeitto


Tuoreista (pakastetuista) herneistä voi tehdä sosekeittoa monella tavalla. Uskon, että pakasteherneistä saa yhtä hyvää kuin itse tuoreista herneenpaloista riivityistä herneistä. Tarvittava määrä pakasteherneitä riippuu siitä kuinka paljon keittoa aikoo tehdä. Yhdestä parinsadan gramman pussista saa keittoa kahdelle. Valmiin keittoannoksen päälle voi laittaa esimerkiksi nokareen ranskankermaa. Hernesosekeitto sopii hyvin alkuruuaksi tai kevyeksi ateriaksi leivän kera nautittuna.


 
Neljälle
1 iso sipuli (voi käyttää myös pari salottisipulia)
1 rkl rypsiöljyä
2 pss pakasteherneitä, n. 400 g
1–2 kasvisliemikuutiota
8 dl vettä
2 dl kermaa/ruokakermaa
vähäsen valkopippuria
tarvittaessa suolaa
tarjolle esim. ranskankermaa (ei välttämätöntä)


Kuullota öljyssä silputtu sipuli, lisää sitten herneet, (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi ja liemikuutiot. Keittele noin 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Laita kattila takaisin liedelle, lisää keittoon kerma ja mausteita. Kuumenna kiehuvaksi, maistele, ja lisää tarvittaessa mausteita.

Jos epäilyttää, ettei keitosta tule tarpeeksi sakeaa, voi alkuun laittaa vähemmän vettä. Jos keiton suurustaa vehnäjauhoilla, ne (reilu ruokalusikallinen) kannattaa lisätä heti kun sipulit ovat kuullottuneet ja sekoittaa hyvin sipulien ja herneiden sekaan, ennen nesteen lisäämistä (vesi lisätään vinhasti sekoittaen).