keskiviikko 2. elokuuta 2017

Pissaladière niçoise eli sipulipaistos anjoviksen ja oliivien kera


Nizzasta ja ruokalajeista tulee ensimmäisenä mieleen salaatti, johon tulee mm. keitettyjä munia ja anjovista. Halusin tehdä alkuruuan nizzalaiseen tyyliin, ja olin jo suunnittelemassa salaattia, kun Ranskalaisen keittiön salaisuudet -kirjaa selatessani törmäsinkin mielenkiintoiseen pissaladière niçoisen ohjeeseen. Kirjan mukaan nizzalaiseen tapaan kuuluu tehdä piiras leipätaikinapohjan päälle pizzan tapaan. Kuulosti vähän kevyemmältä kuin perinteisen piirakkataikinan pohjalle tehtynä.

Sipulipaistokseen tarvittavia aineksia ei ole helppo löytää pohjoisesta Suomesta. Aitoja öljyyn säilöttyjä anjoviksia eli sardelleja ei suinkaan ole jokaisessa oululaisessa marketissa, viimeksi etsin niitä turhaan herkkukauppana itseään mainostavasta ruokakaupasta. Haaparannan marketista sen sijaan on sardellisäilykkeitä löytynyt joka kerta kun olen etsinyt. Sardellisäilyke oli tällä kertaa valmiina, mutta ongelmaksi tulivat mustat kivettömät ja kuivaa Välimeren tyyppiä olevat oliivit! Sattumalta löysimme Keminmaan sittarista kuivia – siis ilman nesteitä säilöttyjä – kreikkalaisia kalamataoliiveja. Käytin niitä, ja ne sopivat omasta ja muidenkin paistosta syöneiden mielestä paistokseen erinomaisen hyvin.

Paistoksesta riitti neljälle nälkäiselle aikuiselle alkuruuaksi.

Hätäisen hommaa tämän paistoksen tekeminen ei ole, sillä sipuleja pitää ensin hauduttaa pitkään ja hartaasti! Hoppuilemalla ei tule hyvää! Kärsivällisyys palkitaan hyvillä makukokemuksilla.

900 g silputtua sipulia
4 rkl oliiviöljyä
4 persiljanoksaa, 1 timjaminoksa ja pieni laakerinlehti
2 kuorimatonta valkosipulin kynttä
½ tl suolaa
hieman jauhettua neilikkaa
hieman jauhettua valkopippuria

esipaistettu piirakkapohja piirasvuoassa tai pizzapohjatyyppinen hiivataikina levyksi kaulittuna.

8–10 sardellifilettä (anjoviksesta)
16 mustaa kivetöntä oliivia
1 rkl oliiviöljyä

Hauduta miedolla lämmöllä sipulisilppua, valkosipulin kynsiä, persiljan- ja timjaminoksia sekä laakerinlehteä oliiviöljyssä, kunnes sipulit ovat aivan pehmeitä. Tähän menee noin tunti. Vähintään. Nouki yrtit, valkosipulit ja laakerinlehti pois. Mausta neilikalla ja valkopippurilla sekä varovasti suolalla. Sardellit ovat suolaisia! Anna jäähtyä hetki. Sipuleiden kypsyessä tee taikina. (2 dl vettä, 20 g hiivaa, ½ tl suolaa, 2 rkl öljyä, 1 dl grahamjauhoa, n. 4 dl (durum)vehnäjauhoja) ja anna sen nousta.

Kauli kohonnut taikina levyksi. Levitä sen päälle sipulit ja asettele sardellit kauniiksi kuvioksi paistoksen pinnalle. Lisää oliivit. Tiputtele pinnalle öljyä.

Paista kuumassa (esim. 230 astetta) uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

edit. 1.9. korjattu kirjoitusvirhe