sunnuntai 20. elokuuta 2017

Kesäkeitto




Kesäkeitto on toisille inhokki ja toisille jokakesäinen herkkuruoka. Minä kuulun siihen joukkoon, jonka pitää saada kesäkeittoa kerran kesässä. Äitini osasi suurustaa keiton kananmunalla, ja hänen keittonsa oli erityisen maukasta. Mutta hyvää tulee myös omalla ohjeellani. Keiton voi suurustaa vehnäjauhoilla tai vaaleille keitoille tarkoitetulla pikasuurusteella. Yleensä jätän keiton suurustamatta, koska laitan mahdollisimman paljon vihanneksia ja koska perunat yleensä kypsyvät turhankin hyvin ja ne on silloin helppo muussata lautasella sakeuttamaan keittoa.

Neljä annosta
4–8 varhaisperunaa (hätätilassa keskikokoisia tavallisia)
pari varhaisporkkanaa
pala kukkakaalta esim. n. 300 g
½ pss pakasteherneitä (jos ei ole tuoreita herneenpalkoja riivittäväksi)
1 l maitoa, mieluiten täysmaitoa, mutta kevytmaitokin käy
kasvisliemikuutio
persiljaa (jos on)
suolaa
voita

Pese perunat hyvin. Vastanostetuista perunoista kuori lähtee saman tien. Kuori vanhat perunat. Pilko perunat melko pieniksi paloiksi. Kuori (tai vain pese jos on oikein tuoreita kesäporkkanoita) porkkanat ja pilko ne paloiksi. Huuhtele kukkakaali ja irrota siitä reilu lohko, joka pilkotaan pienemmäksi.

Laita perunat kattilaan ja lisää vettä sen verran, että perunat juuri peittyvät. Kiehauta ja lisää hieman suolaa, myös kasvisliemikuution voi lisätä jo tässä vaiheessa. Keitä hetki ja lisää sitten pienet porkkanapalat ja hetken kuluttua kukkakaali. Tarkoitus on saada vihannekset kypsiksi suurin piirtein samaan aikaan. Lisää viimeisenä pakasteherneet tai tuoreet herneet. Kun vihannekset ovat kypsiä, lisää maitoa ja kuumenna. Maistele suolan määrä. Tarvittaessa voi lisätä vähän esimerkisi yrtti- tai aromisuolaa. Ripottele valmiin keiton päälle persiljasilppua. Voita voi laittaa joko heti kattilaan tai vasta lautaselle. Toinen kun tykkää enemmästä voista ja toinen vähemmästä. Teelusikallisella–kahdella lautasta kohti pärjää hyvin.