perjantai 25. elokuuta 2017

Sadonkorjuujälkiruoka

Venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Teemaan sopii jälkiruoka kesän aikana säilötyistä sekä tuoreista marjoista ja yrteistä. Annoin homman lähteä lapasesta, ja laitoin kaikkia makeita hilloja mitä jääkaapista sattui löytymään, ja vielä yrttilaatikosta tuoretta minttua koristeeksi ja raikastukseksi. Itse asiassa annokseen tuli vielä pieni suklaaminttukeksi. Raikkaamman version saa käyttämällä marjoja hillojen sijaan, mutta joskus tekee mieli makeaa. Maustoin mascarponekerman liköörillä, mutta sokeri ja vaniljasokeri käyvät hyvin. Mascarponekermavaahdon laittaminen lasiin onnistuu helpoiten pursottimella. Hillon puolestaan saa laitettua nätisti pitkävartisella pirtelölusikalla. 

 


Herkullinen satokauden jälkiruoka syntyy yksinkertaisesti tuoreista marjoista, mitä sattuu juuri silloin olemaan, ja sokerilla maustetusta mascarpone-kermavaahdosta, ilman erikoisia kerrosasetteluja.

Neljälle
2 dl vispi- tai kuohukermaa
250 g mascarponea
sokeria
n. 3 rkl lakkalikööriä
oman maun mukaan esimerkiksi:
lakkakastiketta tai -hilloa
mansikka-mustikkahilloa
raparperihilloa
minttua

Vatkaa kerma ja lisää siihen mascarpone, sekoita tasaiseksi. Mausta, välillä makustellen, rippusella sokeria ja liköörillä. Laita annoslasin tai -kupin pohjalle hilloa ja pursota varovasti mascarponevaahtoa päälle. Laita taas kerros hilloa/marjoja ja pursota jälleen kerros mascarponevaahtoa. Anna makujen tasaantua jääkaapissa jonkin aikaa. Koristele annos esimerkiksi mintunlehdillä ja keksillä/vohvelilla.