keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Coq au vin eli kukkoa viinissä



Tulipa viikonloppuna tehtyä todella hyvää viinissä haudutettua broileria. Yhdistelin useampaa reseptiä, ja ainakin tällä kertaa maut osuivat täydellisesti kohdilleen. Padan sijaan käytin korkeareunaista paistokasaria, koska mökkiolosuhteissa patavalikoima on niukanlainen. Nyt pataan päätyi broilerin rintaosia, mutta aion kokeilla myös koipireisiä. Lisäkkeeksi keitin perunoita ja kuumensin mikrossa pakasteherneitä, jotka maustoin ripauksella suolaa ja voinokareella.


 

Kahdelle
2 broilerin rintapalaa, maustamatonta ja mukana luuta ja nahkaa
noin 1 tl suolaa
mustapippuria
12 tl kuivattuja provencen yrttejä (tai tuoretta timjamia ja persiljaa oksina)
2 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
½ dl vehnäjauhoja
2,53 dl lihalientä kuutiosta (2/3 kuutiota)
½ prk tomaattipyrettä
½ pullollista punaviiniä
voita ja öljyä
70 g pekonia
100 g herkkusieniä
2 salottisipulia
persiljaa

Leikkaa rintapalat kolmeen osaan, koipireidet kahteen. Mausta suolalla, pippurilla ja provencen yrteillä. Anna maustua vähintään tunti huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa. Ruskista suikaloidut pekoniviipaleet voin ja öljyn seoksessa padassa tai paistokasarissa. Siirrä syrjään odottamaan. Kuivaa broilerinpalat, kierittele vehnäjauhoissa ja ruskista kauttaaltaan. Lisää lihaliemi, tomaattisose, viini, murskatut valkosipulinkynnet, laakerinlehti ja pekonit. Anna hautua kannen alla vähintään puoli tuntia, mieluummin 45 minuuttiatunti. Lihan pitää olla kypsää ja mureaa.

Laita perunat kiehumaan hyvissä ajoin ennen lihan valmistumista, jos käytössäsi on tavallinen liesi (induktiolla homma hoituu nopeammin).

Ruskista sienet koko ajan hämmentäen kuumassa voin ja öljyn seoksessa. Lisää hetken kuluttua sipulit, alenna lämpöä ja kypsennä vielä hetki. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Nosta kypsät lihat tarjoiluastiaan ja lisäät sienet ja sipulit. Laita esim. 100-asteiseen uuniin odottamaan kastikkeen valmistumista ja perunoiden kypsymistä.

Keitä haudutuslientä kokoon! Jos jo heti alkuun näyttää siltä, että kastike on liian juoksevaa, tee ruokalusikallisesta vehnäjauhoja ja voita nappi, jonka lisäät sekoittaen kastikkeeseen. Suurusta olisi pitänyt tulla mukaan jo lihojen ruskistamisvaiheessa.

Kaada kastiketta lihojen päälle, lisää vielä persiljasilppua ja tarjoile keitettyjen perunoiden ja voilla maustettujen herneiden kera.