perjantai 13. lokakuuta 2017

Keitto kuivatuista sienistä



Reissukohteessa lähikaupan vihannestiskin hyllylle oli laitettu houkuttelevasti riviin purkkeja, joissa oli erilaisia kuivattuja sieniä. Kaikkien nimiä en osannut ranskasta suomentaa, mutta sen tiesin (ja sienten näöstäkin tunnistin), että trompette de la mort on mustatorvisieni. 30 grammaa ei maksanut montakaan euroa. Yksinkertaisista aineksista syntyi hyvä keitto, ja josta tuoreen leivän kanssa sai kelpo lounaan.

Neljälle
30 g kuivattuja mustatorvisieniä
2 dl vettä liottamiseen
sipuli
voita ja öljyä
67 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl ruokakermaa
suolaa
mustapippuria
persiljasilppua




Murentele sieniä pienemmiksi ja laita astiaan. Lisää pari desiä vettä ja anna sienten turvota, mielellään vähintään pari tuntia. Silppua sipuli ja kuullota sitä voin ja öljyn seoksessa tai vain jommassakummassa. Valuta sienet, mutta säästä liotusvesi. Kypsennä sieniä hetki sipuleiden kanssa. Lisää sitten kuumaa vettä ja kasvisliemikuutiot. Keitä noin kymmenen minuuttia. Ruokakerman voi lisätä joko vasta tässä vaiheessa tai jo veden kanssa. Lisää myös sienten liotusvettä lisämakua antamaan. Tumma vesi värjää myös keiton, joten jos ei halua kovin tummaa keittoa, niin liotusvettä kannattaa panna sitten vähemmän.

Makustele suola ja lisää sitä tarvittaessa. Pyöräytä vähän pippuria myllystä ja lisää valmiin keiton pinnalle persiljasilppua, lehtipersiljakin käy.

Suurustaminen
Keiton saa sakeammaksi esimerkiksi vehnäjauhoilla. Pari ruokalusikallista lisätään siinä vaiheessa, kun sieniä on hetki kypsennetty sipulien kanssa. Jauhot sekoitetaan tasaisesti sienten ja sipulien sekaan ja annetaan kypsyä pari minuuttia. Sitten lisätään kuuma vesi koko ajan sekoittaen.