keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Omena-aroniahillo



Aroniasta tähän hilloon tulee vain väriä ja vähän makua. Tänä syksynä keräämäni aroniat olisivat voineet olla hitusen kypsempiä, joten hylkäsin ajatuksen tehdä hilloa aronia pääosassa. Pakkasessa oli 600 grammaa puhdistettuja marjoja, jotka hyödynsin tämän omenahillon teossa. Kotimaisia, lähellä kasvaneita omenoita punnitsin 3 kiloa hilloa varten.




Lopputuloksena oli niin makoisaa hilloa, että sitä tekee mieli syödä lusikalla purkista, eikä esimerkiksi laittaa maustamattoman jogurtin sekaan.
 
Halusin hilloon kiinteitä omenanpaloja, joten en soseuttanut omenoita ennen sokerin lisäämistä.



Tarvitaan:
noin 0,6 kg aroniaa
2,5–3 dl vettä
3 kg kotimaisia omenoita
0,8–1 kg hillosokeria
1–2 rkl sitruunamehua

Keitin aronian marjoja vähässä vedessä ja kannen alla reilun kymmenen minuuttia, jotta sain mehun irti marjoista. Siivilöin mehun, mutta en painellut marjoja siivilää vasten. Kaadoin kertyneen mehun kattilaan. Silppusin mehun sekaan kuoritut omenat. Siemenkodat heittelin kompostijäteastiaan. Pienten omenoiden kuorimisessa ja paloittelussa oli niin suuri urakka, että toinen käsipari oli tarpeen! Punnitsin mehu-omenaseoksen ja sitä oli vähän yli 1,7 kg. Ennen seoksen kuumentamista turautin muovipullosta sitruunamehua omenasilpun päälle.

Tässä vaiheessa olin jo pessyt lasipurkit ja kannet sekä laittanut purkit uuniin kuumentumaan ja desinfioinut kannet kiehuvalla vedellä.

Kuumensin omenaseosta keskilämmöllä. Vaikka aroniamehu näytti alkuvaiheessa imeytyneen omenoihin, kertyi kattilaan nestettä. Annoin omenoiden pehmetä vajaan kymmenen minuuttia. Lisäsin sitten hillosokeria 800 grammaa ja sitten keitin hilloa kymmenen minuuttia. Sitten vain hillo purkkeihin ja kannet päälle.