tiistai 23. tammikuuta 2018

Sinapilla ja kapriksella maustetut jauhelihapihvit



Hampurilaisen väliin on hyvä laittaa hyvänmakuinen jauhelihapihvi maukkaiden lisukkeiden, kuten salaatin, ohuiden tomaattiviipaleiden, ohuiden herkkukurkkuviipaleiden ja marinoidun punasipulin kanssa. Hyvän ohjeen löysin Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta sinappipihvien nimellä. Bergenström tekee heti isomman satsin näitä pihvejä ja pakastaa osan. Hänen ohjeessaan käytetään kilo jauhelihaa, mutta minä tein täkäläisistä kaupoista saatavan vakiokoon, eli 400 gramman mukaan.

Neljälle:
400 g nautajauhelihaa
1 keltasipuli
2 tl vaaleaa ranskalaista sinappia (Dijon)
noin ½ dl kaprista hienonnettuna
1 tl suolaa tai hieman vähemmän
mustapippuria myllystä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Hienonna sipuli mahdollisimman hienoksi. Silppua kapriksia pienemmiksi. Sekoita sipulisilppu ja mausteet jauhelihaan. Muotoile kostutetuin käsin 4 pihviä uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 20 minuuttia.

Pihvit voi paistaa pannulla voissa tai öljyssä, ja niistä voi tehdä pienempiä, jos tarkoitus ei ole laittaa hampurilaisen väliin.

 
Samasta kirjasta löytyy hyvä ohje hampurilaissämpylöille.

Grahamsämpylät hampurilaisille




Joskus voi herkutella reilusti rasvaa sisältävillä sämpylöillä. Hyvän ohjeen löysin Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Hampurilaisista tuli hyviä! Mutta koska en halunnut tehdä pakkaseen suurta sämpylämäärää, leivoin vain kolmasosan alkuperäisestä ohjeesta.

18 isohkoa sämpylää
100 g voita
5 dl täysmaitoa
1 pkt (50 g) hiivaa
1 ½ tl suolaa
5–6 dl grahamjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

                      6 sämpylää
                      30 g voita
                      1,5 dl täysmaitoa
                      15 g hiivaa
                      ½ tl suolaa
                      1,5–2 dl grahamjauhoja
                      2,3 dl vehnäjauhoja
                     
Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada taikinakulhoon. Lisää murennettu hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola. Sekoita grahamjauhot nesteeseen puuhaarukalla, lisää sen jälkeen vehnäjauhoja, puuhaarukalla edelleen sekoittaen. Vaivaa kunnes taikina alkaa irrota reunoilta. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin varttitunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen tai vähän alle. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle. Leivo sämpylöiksi ja siirrä kahdelle pellille leivinpaperin päälle, yhdelle jos leivot pienemmän annoksen. Anna vielä kohota noin 15–20 minuuttia. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pyyheliinan alla.

Samasta kirjasta löytyy hyvä ohje hampurilaispihveihin


maanantai 15. tammikuuta 2018

Tomaattisilakat





Silakkafileistä saa kätevästi aterian. Aika monesti tekee mieli tomaattisilakoita, joiden makua kerma pyöristää ja joihin tomaattipyre antaa ryhtiä. Hyvää myös lämmitettynä.

Noin neljä annosta:
500–600 g silakkafileitä
reilu 1 tl suolaa
kuivattua tai tuoretta tilliä
valkopippuria myllystä
1 prk tomaattipyrettä       
2 dl kermaa
voita/öljyä vuokaan

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen. Voitele uunivuoka. Levitä fileet nahkapuoli alaspäin esim. leikkuulaudalle. Ripottele fileiden päälle suolaa, tilliä ja valkopippuria. Taita kalan muotoon ja lado uunivuokaan. Sekoita kulhossa tomaattipyre kerman sekaan, kaada kalojen päälle. Paista noin 25 minuuttia.

Tarjoa lisäksi keitettyjä puikulaperunoita tai -muusia sekä salaattia. Kurpitsapikkelssi, etikkapunajuuret tai punajuurisalaatti sopivat hyvin lisukkeiksi.







keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Chorizo-perunapata



Tämän runsaasti hyviä ja lämpimiä makuja sisältävän padan ohjeen löysin Alkon Etiketti-lehden numerosta 1/2017 nimellä Patatas à la riojana. Kypsää chorizo-tyyppistä makkaraa löytyy marketista myös kotimaisena versiona. Olen yleensä jättänyt munakoison pois ja korvannut sen lisäämällä kesäkurpitsaa. Padan kanssa hyvälle maistuu vaaleahko maalaisleipä, johon voi imeyttää loput nesteet lautaselta.


1 salottisipuli, tavallinenkin käy
2 valkosipulinkynttä
200 g chorizoa, ei mielellään raakamakkaraa
2 (suippo)paprikaa
1 kesäkurpitsa
1 pieni munakoiso
8 kiinteää perunaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl kuivaa valkoviiniä (jos ei ole, niin noin 1 rkl valkoviinietikkaa, ja jos ei sitäkään ole, niin sitruunamehua)
n 3 dl kasvislientä
1 tl paprikajauhetta (kokeile savupaprikaa, mutta pienemmällä määrällä!)
1 laakerinlehti
suolaa
mustapippuria myllystä
hieman chilijauhetta/sambal olelek-tahnaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi kasvikset ja kuoritut perunat. Viipaloi makkarat.

Kuullota sipuleja ja makkaraa öljyssä hetki. Lisää kasvikset ja kypsennä jälleen hetki. Sekoittele ahkerasti. Lisää paprikajauhe ja sekoita. Lisää sitten neste ja mausteet. Anna kypsyä kannen alla noin 25 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Tarkista vielä lopuksi suola.