tiistai 23. tammikuuta 2018

Grahamsämpylät hampurilaisille




Joskus voi herkutella reilusti rasvaa sisältävillä sämpylöillä. Hyvän ohjeen löysin Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Hampurilaisista tuli hyviä! Mutta koska en halunnut tehdä pakkaseen suurta sämpylämäärää, leivoin vain kolmasosan alkuperäisestä ohjeesta.

18 isohkoa sämpylää
100 g voita
5 dl täysmaitoa
1 pkt (50 g) hiivaa
1 ½ tl suolaa
5–6 dl grahamjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

                      6 sämpylää
                      30 g voita
                      1,5 dl täysmaitoa
                      15 g hiivaa
                      ½ tl suolaa
                      1,5–2 dl grahamjauhoja
                      2,3 dl vehnäjauhoja
                     
Sulata voi kattilassa. Lisää maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Kaada taikinakulhoon. Lisää murennettu hiiva ja sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola. Sekoita grahamjauhot nesteeseen puuhaarukalla, lisää sen jälkeen vehnäjauhoja, puuhaarukalla edelleen sekoittaen. Vaivaa kunnes taikina alkaa irrota reunoilta. Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin varttitunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen tai vähän alle. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle. Leivo sämpylöiksi ja siirrä kahdelle pellille leivinpaperin päälle, yhdelle jos leivot pienemmän annoksen. Anna vielä kohota noin 15–20 minuuttia. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pyyheliinan alla.

Samasta kirjasta löytyy hyvä ohje hampurilaispihveihin