torstai 30. elokuuta 2018

(Vähemmän) tulinen linssikeitto


linssikeittoa lautasella


Punaisista linsseistä saa monenlaisia keittoja. Useimmiten laitan linssien kaveriksi sipulia, porkkanaa ja kasvislientä, joskus varsiselleriä tai palsternakkaa, mitä sattuu vihanneslaatikossa olemaan. P niin kuin papu -kirjassa on ilahduttavan tutunoloinen keitto, mutta tulisella vivahteella nimeltään tulinen linssikeitto. Mutta koska minä en (eikä se toinenkaan meillä aterioiva tyyppi) pidä kovin tulisesta sapuskasta, tein keitosta vähemmän tulisen version korvaamalla pienen tuoreen chilin suippopaprikalla ja teelusikallisen srirachaa (pitäisiköhän taas pitkästä aikaa ostaa pullollinen tätä tulista kastiketta) chilijauheella.
 
Alkuperäisessä ohjeessa käytetään fariinisokeria, mutta omani oli kovettunut kaapissa kivikovaksi möykyksi, josta ei irronnut muruakaan. Käytin sen sijaan tummaa ruokokidesokeria. Salla Korpela, P niin kuin papu -kirjan kirjoittaja, huomauttaa, ettei reseptien noudattamisessa tarvitse olla tarkka.

Keitosta tuli todella hyvää, vaikkakin muhennosmaista käytettyäni vettä vähän vähemmän kuin mitä olisi pitänyt laittaa. Savupaprikaa laitoin ohjetta vähemmän, koska kokemukseni mukaan sen maku tulee helposti liian hallitsevaksi. Seuraavalla kerralla laitan hieman enemmän.

En ole vakuuttunut kokonaisten säilyketomaattien käyttämisestä keitoissa. En näe mielekkäänä onkia kauhalla kokonaisina säilyneitä tomaatteja ja pilkkoa niitä pienemmiksi keiton kiehumisen aikaan tai lautasella.

Koska mausteiset keitot maistuvat hyviltä lämmitettyinä ja koska samalla vaivalla valmistaa isomman satsin, esimerkiksi pakastamista varten, tein keittoa tupla-annoksen. Hölmöyttäni otin turhan pienen kattilan, ja jouduin vähentämään veden määrää sekä vahtimaan keiton kiehumista. Laitoin keittoon purkillisen säilöttyjä tomaatteja, mutta koska tölkkejä oli vain yksi, käytin myös purkillisen tomaattimurskaa.

Neljälle–kuudelle (suluissa oma versioni, noin 8 annosta)
1 rkl oliiviöljyä (2 + 1 rkl rypsiöljyä)
1 iso porkkana (2 kpl)
1 sipuli (2 kpl)
1 pieni tuore chili (1 paprika)
2,5 dl punaisia linssejä (4,5 dl)
1 l kasvislientä (1,8 l vettä + 4 kuutiota)
1 rkl tomaattisosetta (1 prk)
1 tlk säilöttyjä tomaatteja (+ 1 tlk tomaattimurskaa)
1 rkl mietoa savustettua paprikaa (vähän vähemmän!)
2 tl fariinisokeria (1 rkl tummaa ruokokidesokeria)
2 tl jeeraa (3 tl)
1 tl srirachaa (1 tl chilijauhetta)
suolaa (1 tl)
mustapippuria
kevätsipulia pinnalle (ei ollut, lisäsin keiton kiehuessa 1 tl provencen yrttisekoitusta)

Kuori porkkana ja sipuli, ja pilko ne. Poista chilistä/paprikasta siemenet ja valkoiset sisäosat ja hienonna. Kuullota isohkossa (!) kattilassa öljyssä porkkanoita, sipuleja ja paprikaa muutama minuutti, kunnes ne ovat vähän pehmenneet. Lisää sitten vesi (vedenkeittimessä esikuumennettu), liemikuutiot, tomaattisose, tomaattisäilykkeet, mausteet ja vielä huuhdellut linssit. Sekoita, jotta linssit sekoittuvat liemeen eivätkä juutu pohjaan tms. Keittele hiljalleen parikymmentä minuuttia tai kunnes linssit ovat kypsyneet. Makustele ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Ripottele pinnalle silputtua kevätsipulia (jos on) ja tarjoa. 

Vaalea hötöleipä sopii erinomaisen hyvin tämän keiton kaveriksi!

Salla Korpela. P niin kuin papu. Into 2018. Kuvat Anna Autio. Kansi Emmi Kyytsönen. Sisuksen ulkoasu Elina Salonen. Pyydetty kustantajalta.


torstai 16. elokuuta 2018

Kesäkurpitsa-porkkanakastike



Miten on jäänytkin kirjaamatta tähän blogiin yksi suosikkikastikkeistani, kesäkurpitsaa, porkkanaa ja usein myös aurajuustoa yhdistelevä herkku?! Helppotekoinen kastike sopii mielestäni juuri penne-pastan kaveriksi, tai tagliatellen. Mitä enemmän sinihomejuustoa kastikkeeseen laittaa, sen parempi twist makuun tulee, mutta kastike on hyvää myös ilman mitään juustolisiä, annoksen päälle voi silloin raastaa parmesaania, pecorinoa tai emmentaalia. Kesällä vihannesten ollessa tuoreita, ei aina juustoa kaipaa lainkaan mukaan. Joskus olen laittanut kastikkeeseen pehmeää vuohenjuustoa. Varmastikin myös erilaiset tuorejuustot ja jopa sulatejuusto sopivat tähän. Mikäli kastikkeesta ei juuston avulla tule tarpeeksi sakeaa, saa sakeutta helposti vaalean kastikkeen suurusteella.

Tarkkoja määriä on vaikea antaa, vähän sen mukaan voi aineksia laittaa kuinka monta on syöjiä ja mitä on kaapissa.

Noin neljä annosta
1 tavallinen keltasipuli tai salottisipuli
2 tl – 1 rkl öljyä
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3–4 porkkanaa
2,5 dl vettä
½ –1 kasvisliemikuutio
2–2,5 dl kermaa tai kevyempää ruokakermaa
½ pkt tai enemmän aurajuustoa, vaihtoehtoisesti jotakin muuta sinihomejuustoa, vuohenjuustoa tms.
makustellen lisäten mustapippuria ja suolaa/aromisuolaa
350–400 g pastaa, mieluiten penneä tai tagliatellea

Laita pastavesi kiehumaan. Keitä pasta ohjeen mukaan, yleensä kastikkeen ehtii tehdä pastan valmistumiseen mennessä. Raasta kesäkurpitsa ja porkkanat karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipulisilppua hetki öljyssä. Lisää kasvisraaste ja kääntele hetki. Lisää (vedenkeittimessä esikuumennettu) vesi ja murennettu kasvisliemikuutio. Usein teen kasvisliemen valmiiksi mukiin. Kiehuta hetki. Lisää sitten kerma, kuumenna ja lisää murusteltu juusto. Lisää suurustetta jos kastike vaikuttaa laihalta. Raastetut kasvikset kypsyvät nopeasti! Makustele lisämausteiden tarve.