Suosittelen
lämpimästi Salla Korpelan P niin kuin papu -keittokirjaa!
Itse
kukanenkin voi tehdä osansa maailman pelastamiseksi, ja siinä ruokavalinnoilla
on suuri merkitys. Jokaisella teolla on merkitystä, sillä pienistä puroista
kasvaa suuri virta. Yksi tavallisen ihmisen keinoista torjua ilmastonmuutosta
on syödä vähemmän lihaa, ja etenkin punaista lihaa. Ravinnosta pitää kuitenkin
saada riittävästi ravinteita, mm. lihasta helposti saatavaa proteiinia. Pavut,
linssit ja muut palkokasvit tarjoavat kasvipohjaisen proteiinin lähteen.
P niin kuin papu sisältää
runsaasti sekä tuttuja että uusia ideoita palkokasvien käyttöön ruuanlaitossa.
Aquafaba, eli kikhernesäilykkeen liemi, on melko uusi löytö korvaamaan
kananmunaa. Jokainen ohje sopii kasvissyöjälle, ja suuri osa resepteistä on
vegaanisia tai gluteenittomia tai ne voidaan helposti valmistaa sellaisina.
Monen ohjeen lopussa on ohje vegaaniseen versioon.
Heti
kirjan alussa löytyvät tarpeelliset ohjeet papujen, linssien ja herneiden
liotukseen ja keittämiseen sekä hyvä taulukko Suomessa yleisesti saatavista
pavuista ja linsseistä liotus- ja keittoaikoineen sekä englanninkielisine
nimineen. Aiheellinen on varoitus olla syömättä kypsentämättömiä tai huonosti
kypsennettyjä papuja (erityisesti punaisia kidneypapuja).
Kirjan
ohjeita kokeillessa kannattaa pitää mielessä johdannossa mainittu huomautus
siitä, että ohjeita ei tarvitse noudattaa tarkasti ja se, että ohjeessa
mainitun papulajin voi yleensä vaihtaa toiseen. Esimerkiksi kokonaisina pysyvät
vihreät, ruskeat ja mustat linssit voi korvata toisilla.
Pidin
siitä, että monessa ohjeessa käytetään savupaprikajauhetta. Pavut vaativat
vahvoja mausteita, ja savupaprika on omiaan antamaan makua. Itse käytän
savupaprikaa varovasti, koska sen maku lyö helposti läpi. Joissakin ohjeissa
käytetään grillattua, öljyyn säilöttyä paprikaa. Ei löydy pohjoisen kaupoista
öljyyn säilöttyä grillattua paprikaa, Oulustakaan, ainakaan tätä
kirjoittaessani. Haaparannan marketista Ruotsin puolelta löytyy, mikä vinkiksi
pohjoisen asukeille kerrottakoon.
Pieni
miinus muuten mainiolle kirjalle tulee siitä, että joissakin ohjeissa on pieniä
epätarkkuuksia. Esimerkiksi papupaellan ainelistassa on sitruuna, mutta ohjeen
puolella siitä ei löydy mainintaa. Toiseksi, heti ensimmäisen ohjeen kohdalla
törmäsin myöhemminkin esiintyvään ilmiöön, eli kuvassa on varmasti murusteltu
kulloisenkin annoksen päälle fetaa, mutta ohjeessa ei sitä mainita.
Paputostadan ohjeessa fetamurut mainitaan, mutta ihan varmasti kuvassa ei ole
fetamuruja, eikä kuvan avokadoviipaleista löydy mainintaa tekstin puolelta.
Pieniä mokia, ajatellen sitäkin, että ohjeita ei todellakaan ole tarkoitettu
noudatettavaksi tunnontarkasti, mutta pistipä silmään.
Kirjan
selkeät valokuvat on ottanut Anna Autio.
Tähän
mennessä blogista löytyvät tulisesta linssikeitosta vähemmän voimakas versioja versioni papupaellasta.
Korpela,
Salla ja Autio, Anna. P niin kuin papu. Into Kustannus 2018. Pyydetty
arvostelukappale kustantajalta.