torstai 20. syyskuuta 2018

Salla Korpela: P niin kuin papu


Suosittelen lämpimästi Salla Korpelan P niin kuin papu -keittokirjaa!

Itse kukanenkin voi tehdä osansa maailman pelastamiseksi, ja siinä ruokavalinnoilla on suuri merkitys. Jokaisella teolla on merkitystä, sillä pienistä puroista kasvaa suuri virta. Yksi tavallisen ihmisen keinoista torjua ilmastonmuutosta on syödä vähemmän lihaa, ja etenkin punaista lihaa. Ravinnosta pitää kuitenkin saada riittävästi ravinteita, mm. lihasta helposti saatavaa proteiinia. Pavut, linssit ja muut palkokasvit tarjoavat kasvipohjaisen proteiinin lähteen.

P niin kuin papu sisältää runsaasti sekä tuttuja että uusia ideoita palkokasvien käyttöön ruuanlaitossa. Aquafaba, eli kikhernesäilykkeen liemi, on melko uusi löytö korvaamaan kananmunaa. Jokainen ohje sopii kasvissyöjälle, ja suuri osa resepteistä on vegaanisia tai gluteenittomia tai ne voidaan helposti valmistaa sellaisina. Monen ohjeen lopussa on ohje vegaaniseen versioon.

Heti kirjan alussa löytyvät tarpeelliset ohjeet papujen, linssien ja herneiden liotukseen ja keittämiseen sekä hyvä taulukko Suomessa yleisesti saatavista pavuista ja linsseistä liotus- ja keittoaikoineen sekä englanninkielisine nimineen. Aiheellinen on varoitus olla syömättä kypsentämättömiä tai huonosti kypsennettyjä papuja (erityisesti punaisia kidneypapuja).

Kirjan ohjeita kokeillessa kannattaa pitää mielessä johdannossa mainittu huomautus siitä, että ohjeita ei tarvitse noudattaa tarkasti ja se, että ohjeessa mainitun papulajin voi yleensä vaihtaa toiseen. Esimerkiksi kokonaisina pysyvät vihreät, ruskeat ja mustat linssit voi korvata toisilla.

Pidin siitä, että monessa ohjeessa käytetään savupaprikajauhetta. Pavut vaativat vahvoja mausteita, ja savupaprika on omiaan antamaan makua. Itse käytän savupaprikaa varovasti, koska sen maku lyö helposti läpi. Joissakin ohjeissa käytetään grillattua, öljyyn säilöttyä paprikaa. Ei löydy pohjoisen kaupoista öljyyn säilöttyä grillattua paprikaa, Oulustakaan, ainakaan tätä kirjoittaessani. Haaparannan marketista Ruotsin puolelta löytyy, mikä vinkiksi pohjoisen asukeille kerrottakoon.

Pieni miinus muuten mainiolle kirjalle tulee siitä, että joissakin ohjeissa on pieniä epätarkkuuksia. Esimerkiksi papupaellan ainelistassa on sitruuna, mutta ohjeen puolella siitä ei löydy mainintaa. Toiseksi, heti ensimmäisen ohjeen kohdalla törmäsin myöhemminkin esiintyvään ilmiöön, eli kuvassa on varmasti murusteltu kulloisenkin annoksen päälle fetaa, mutta ohjeessa ei sitä mainita. Paputostadan ohjeessa fetamurut mainitaan, mutta ihan varmasti kuvassa ei ole fetamuruja, eikä kuvan avokadoviipaleista löydy mainintaa tekstin puolelta. Pieniä mokia, ajatellen sitäkin, että ohjeita ei todellakaan ole tarkoitettu noudatettavaksi tunnontarkasti, mutta pistipä silmään.

Kirjan selkeät valokuvat on ottanut Anna Autio.

Tähän mennessä blogista löytyvät tulisesta linssikeitosta vähemmän voimakas versioja versioni papupaellasta.

Korpela, Salla ja Autio, Anna. P niin kuin papu. Into Kustannus 2018. Pyydetty arvostelukappale kustantajalta.