maanantai 25. helmikuuta 2019

Nachopannu broilerista


Uuniruoka nachoja tomaatti-broilerikastikkeessa kuva Tuula Leskinen

Perjantain kunniaksi halusin tehdä jotakin muuta kuin pizzaa, no ei vaiskaan ole tapanani tehdä pizzaa joka perjantai. Mutta jotakin herkkua, suomeksi sanottuna hyvää ja runsaan juuston ansiosta lihottavaa teki mieli. Nettiä selatessa vastaan tuli monta viikonloppuun tai perjantaihin sopivaa nachopeltiohjetta. Minulle nachopelti tai -vuoka olikin uusi tuttavuus, koska olin ohittanut ohjeet ajatellen pellillistä ruokaa isolle porukalle. Meitä oli vain kaksi ruokailijaa.

Tein vuoan broilerista, koska yritän (nimenomaan yritän) vähentää punaisen lihan käyttöä. Lihaa kuitenkin laitoin pelkkien kasvisten sijaan siksi että halusin ateriasta kunnolla ruokaisan, ja koska ruoka yleensä tehdään jauhelihasta. Lihaton papuversio tulee varmasti joskus testattua. Kaupassa ei ollut pieniä purkkeja säilykemaissia, jonka arvelin sopivan tähän ruokaan hyvin. Korvasin sen hillosipuleilla! Uskokaa huviksenne, hyvin sopivat nekin.

Mausteita minulla oli käytössä vain joitakin, seuraavalla kerralla laitan chiliä vähän enemmän kuin mitä tuli cajun-mausteseoksesta. Vuoka tosiaan oli ruokaisa, ja onneksi jätin laittamatta tarjolle ostamani avokadon, koska maut muodostivat ilman sitäkin hyvän kokonaisuuden. Lisukkeeksi tarjosin tuorekurkkua ja tomaattia sekä pikamarinoitua punasipulia.

Humaloitu olut sopi ruokajuomaksi kuin nenä päähän.

Ostin rasiallisen maustamattomia broilerisuikaleita, vaikka mielestäni ne yleensä ovat kaukana suikaleista, sellaista pikkusilppua rasioihin on pakattu. Niin kävi nytkin, pikkuisten lihapalojen joukossa oli vain pari suikaleeksi tulkittavaa palasta. Valmiiksi pakattuna rintafileetä löytää tavallisesti aika isoina annoksina, enkä tällä kertaa halunnut tehdä useampaa broileriruokaa, ja siksi päädyin ostamaan ”suikaleita”.

Kahdelle
250 g rasiallinen broilerisuikaleita tai rintafileetä suikaleiksi leikattuna
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli tai puolikas isommasta
1 isohko valkosipulinkynsi
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
hillosipuleja maun mukaan tai
pieni prk maissia (tai pakastemaissia)
1 tl paprikajauhetta
1 tl cajun-maustetta
½ tl juustokuminaa
1 tl provencen yrttisekoitusta (ei ollut muuta yrttiä käytössä)
mustapippuria myllystä
noin 1 tl suolaa

Nachoja, pienestä pussista menee ehkä puolet
tuorejuustoa tai jotakin muuta helposti sulavaa
noin 75–100 g juustoa raastettuna, käytin rasvaista Oltermannia, mutta esim. mozzarella käy

Paistele broilerisuikaleet kypsiksi öljyssä. Lisää silputtu sipuli ja paistele hetki. Lisää vielä murskattu tai silputtu valkosipuli ja sekoittele hetkinen. Lisää mausteet ja pyörittele hetki. Lisää tomaattimurska ja hillosipulit, ja anna kiehuskella ilman kantta, jotta seos sakenee.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele sopivankokoinen vuoka. Laita pohjalle kerros lihamuhennosta. Töki päälle kerros nachoja, laita tuorejuustoa nokareina sinne tänne ja ripottele osa juustoraasteesta päälle. Levitä loput lihamuhennoksesta ja laita jälleen päälle nachoja. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Anna muhia uunissa, kunnes juusto on sulanut kuplivaksi.

Tarjoile raikkaan salaatin kera. Loput nachot voi rouskutella paljaaltaan tai dippailla johonkin soosiin, kuten esimerkiksi raikkaaseen tomaattisalsaan. 

lautassella nachovuokaa, kurkkua, tomaattia ja punasipulia. Kuva: Tuula Leskinen
 


tiistai 19. helmikuuta 2019

Fenkolisosekeitto täytepastan kera




Eeva Salosen Ruokatorstaista löytyy perusohje omalle muunnokselleni fenkolikeitosta täytetyn pastan kera. Kirjassa käytetään kuivattuja juustotäytteisiä tortellineja, mutta niitäpä en marketista löytänytkään. Joskus vuosia sitten olen niitä viimeksi ostanut, joten en ole varma onko niitä enää myynnissä vai enkö vain hoksannut katsoa oikeasta hyllystä.

Keitossa on paljon hyviä makuja, ja sen voi joko soseuttaa tai olla soseuttamatta. Valmiin annoksen päälle voi ripotella juustoraastetta, tai olla ripottelematta. Meillä sattui olemaan pecorinoa, joten käytin sitä. Emmentaal-juusto käy varmasti, ja miksipä ei vaikka raejuusto.

Neljä annosta
150 g kuivattuja tortellineja tai
2 rasiaa tuoretortellineja (aurinkokuivattu tomaatti- ja juustotäytteisiä tai juustotäytteisiä)

1 isohko fenkoli
1 l vettä
2 kanaliemikuutiota tai fondia vastaava määrä
100 g sulatejuustoa
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
persiljasilppua
juustoraastetta

Huuhtele fenkoli ja leikkaa kovimmat varret pois. Halkaise ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Pätki halutessasi suikaleet lyhyemmiksi, etenkin jos et soseuta keittoa. Laita suikaleet kiehumaan kanaliemeen. Keitä fenkolin kypsyessä pasta, valuta kypsät pastat.

Kun fenkolit ovat kypsyneet, soseuta keitto (jos haluat), lisää muut ainekset, kuumenna ja makustele suolan ja pippurin lisäämistarve.

Annostele keittolautasille kypsää pastaa ja kauho päälle keittoa. Tarjoile juustoraasteen kanssa. 


 

lauantai 9. helmikuuta 2019

Dukkah-maustettu lohi ja uunikasvikset

uunipellillä lohta ja kasviksia


 
Olen aikaisemmin tehnyt dukkah-mausteseosta (ohje linkin takana) ja nimennyt sen dipiksi, koska tuolloin alkuruuaksi dipattiin kasvissuikaleita ensin oliiviöljyyn ja sitten dukkahiin. Käytin ylijäänyttä dukkahia uunilohen maustamiseen ja totesin makuyhdistelmän hyväksi. Viime syksynä Yhteishyvä-lehden välissä olevassa ruokavihkosessa oli tutulta vaikuttava ohje dukkahilla maustettuun uuniloheen. Lehdessä laitettiin kalan kaveriksi uunipellille mm. munakoisoa, mutta minä laitoin suippopaprikaa, punasipulia, lanttua ja puikulaperunoita. Kasviksia voi vaihdella omien mieltymysten ja satokauden mukaan. Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän nettisivuilta.

Kahdelle
350–400 g lohi- tai kirjolohifileetä
vajaa tl suolaa
½­1 dl dukkahia
liraus rypsiöljyä

Uunikasvikset:
2–4 puikulaperunaa, koosta riippuen
1 pienehkö punasipuli
1–2 suippopaprikaa
pala lanttua tai pieni bataatti tai nauris
suolaa
sitruunamehua
1–2 rkl rypsiöljyä

Yhteishyvän dukkah:
½ dl hasselpähkinöitä
½ dl manteleita
½ dl seesaminsiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Puhdista ja lohko kasvikset ja laita kulhoon. Ripottele päälle suola ja pirskottele päälle sitruunamehu ja rypsiöljy. Sekoita. Laita kasvikset uunipannulle leivinpaperin päälle, jätä tilaa kalapaloille. Laita uuniin kypsymään noin 10 minuutiksi.

Leikkaa kala annospaloiksi ja laita työlaudalle nahka alaspäin. Sipaise pinnalle öljyä ja ripottele suola päälle. Ripottele päälle reilusti dukkahia. Jos sitä jää, voi loput tarjota pöytämausteena. Lisää kalat pellille, kun kasvikset ovat kypsyneet tuon kymmenen minuuttia ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia.

Dukkahia varten paahda kuivalla pannulla hasselpähkinöitä ja manteleita. Anna jäähtyä hetki ja rouhi joko veitsellä tai tehosekoittimessa tms. Paahda sitten seesaminsiemenet. Sekoita sitten ne ja mausteet pähkinä-mantelirouheeseen.