maanantai 25. helmikuuta 2019

Nachopannu broilerista


Uuniruoka nachoja tomaatti-broilerikastikkeessa kuva Tuula Leskinen

Perjantain kunniaksi halusin tehdä jotakin muuta kuin pizzaa, no ei vaiskaan ole tapanani tehdä pizzaa joka perjantai. Mutta jotakin herkkua, suomeksi sanottuna hyvää ja runsaan juuston ansiosta lihottavaa teki mieli. Nettiä selatessa vastaan tuli monta viikonloppuun tai perjantaihin sopivaa nachopeltiohjetta. Minulle nachopelti tai -vuoka olikin uusi tuttavuus, koska olin ohittanut ohjeet ajatellen pellillistä ruokaa isolle porukalle. Meitä oli vain kaksi ruokailijaa.

Tein vuoan broilerista, koska yritän (nimenomaan yritän) vähentää punaisen lihan käyttöä. Lihaa kuitenkin laitoin pelkkien kasvisten sijaan siksi että halusin ateriasta kunnolla ruokaisan, ja koska ruoka yleensä tehdään jauhelihasta. Lihaton papuversio tulee varmasti joskus testattua. Kaupassa ei ollut pieniä purkkeja säilykemaissia, jonka arvelin sopivan tähän ruokaan hyvin. Korvasin sen hillosipuleilla! Uskokaa huviksenne, hyvin sopivat nekin.

Mausteita minulla oli käytössä vain joitakin, seuraavalla kerralla laitan chiliä vähän enemmän kuin mitä tuli cajun-mausteseoksesta. Vuoka tosiaan oli ruokaisa, ja onneksi jätin laittamatta tarjolle ostamani avokadon, koska maut muodostivat ilman sitäkin hyvän kokonaisuuden. Lisukkeeksi tarjosin tuorekurkkua ja tomaattia sekä pikamarinoitua punasipulia.

Humaloitu olut sopi ruokajuomaksi kuin nenä päähän.

Ostin rasiallisen maustamattomia broilerisuikaleita, vaikka mielestäni ne yleensä ovat kaukana suikaleista, sellaista pikkusilppua rasioihin on pakattu. Niin kävi nytkin, pikkuisten lihapalojen joukossa oli vain pari suikaleeksi tulkittavaa palasta. Valmiiksi pakattuna rintafileetä löytää tavallisesti aika isoina annoksina, enkä tällä kertaa halunnut tehdä useampaa broileriruokaa, ja siksi päädyin ostamaan ”suikaleita”.

Kahdelle
250 g rasiallinen broilerisuikaleita tai rintafileetä suikaleiksi leikattuna
2 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli tai puolikas isommasta
1 isohko valkosipulinkynsi
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
hillosipuleja maun mukaan tai
pieni prk maissia (tai pakastemaissia)
1 tl paprikajauhetta
1 tl cajun-maustetta
½ tl juustokuminaa
1 tl provencen yrttisekoitusta (ei ollut muuta yrttiä käytössä)
mustapippuria myllystä
noin 1 tl suolaa

Nachoja, pienestä pussista menee ehkä puolet
tuorejuustoa tai jotakin muuta helposti sulavaa
noin 75–100 g juustoa raastettuna, käytin rasvaista Oltermannia, mutta esim. mozzarella käy

Paistele broilerisuikaleet kypsiksi öljyssä. Lisää silputtu sipuli ja paistele hetki. Lisää vielä murskattu tai silputtu valkosipuli ja sekoittele hetkinen. Lisää mausteet ja pyörittele hetki. Lisää tomaattimurska ja hillosipulit, ja anna kiehuskella ilman kantta, jotta seos sakenee.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Voitele sopivankokoinen vuoka. Laita pohjalle kerros lihamuhennosta. Töki päälle kerros nachoja, laita tuorejuustoa nokareina sinne tänne ja ripottele osa juustoraasteesta päälle. Levitä loput lihamuhennoksesta ja laita jälleen päälle nachoja. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta. Anna muhia uunissa, kunnes juusto on sulanut kuplivaksi.

Tarjoile raikkaan salaatin kera. Loput nachot voi rouskutella paljaaltaan tai dippailla johonkin soosiin, kuten esimerkiksi raikkaaseen tomaattisalsaan. 

lautassella nachovuokaa, kurkkua, tomaattia ja punasipulia. Kuva: Tuula Leskinen