lauantai 9. helmikuuta 2019

Dukkah-maustettu lohi ja uunikasvikset

uunipellillä lohta ja kasviksia


 
Olen aikaisemmin tehnyt dukkah-mausteseosta (ohje linkin takana) ja nimennyt sen dipiksi, koska tuolloin alkuruuaksi dipattiin kasvissuikaleita ensin oliiviöljyyn ja sitten dukkahiin. Käytin ylijäänyttä dukkahia uunilohen maustamiseen ja totesin makuyhdistelmän hyväksi. Viime syksynä Yhteishyvä-lehden välissä olevassa ruokavihkosessa oli tutulta vaikuttava ohje dukkahilla maustettuun uuniloheen. Lehdessä laitettiin kalan kaveriksi uunipellille mm. munakoisoa, mutta minä laitoin suippopaprikaa, punasipulia, lanttua ja puikulaperunoita. Kasviksia voi vaihdella omien mieltymysten ja satokauden mukaan. Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän nettisivuilta.

Kahdelle
350–400 g lohi- tai kirjolohifileetä
vajaa tl suolaa
½­1 dl dukkahia
liraus rypsiöljyä

Uunikasvikset:
2–4 puikulaperunaa, koosta riippuen
1 pienehkö punasipuli
1–2 suippopaprikaa
pala lanttua tai pieni bataatti tai nauris
suolaa
sitruunamehua
1–2 rkl rypsiöljyä

Yhteishyvän dukkah:
½ dl hasselpähkinöitä
½ dl manteleita
½ dl seesaminsiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
2 tl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Puhdista ja lohko kasvikset ja laita kulhoon. Ripottele päälle suola ja pirskottele päälle sitruunamehu ja rypsiöljy. Sekoita. Laita kasvikset uunipannulle leivinpaperin päälle, jätä tilaa kalapaloille. Laita uuniin kypsymään noin 10 minuutiksi.

Leikkaa kala annospaloiksi ja laita työlaudalle nahka alaspäin. Sipaise pinnalle öljyä ja ripottele suola päälle. Ripottele päälle reilusti dukkahia. Jos sitä jää, voi loput tarjota pöytämausteena. Lisää kalat pellille, kun kasvikset ovat kypsyneet tuon kymmenen minuuttia ja jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia.

Dukkahia varten paahda kuivalla pannulla hasselpähkinöitä ja manteleita. Anna jäähtyä hetki ja rouhi joko veitsellä tai tehosekoittimessa tms. Paahda sitten seesaminsiemenet. Sekoita sitten ne ja mausteet pähkinä-mantelirouheeseen.