maanantai 11. maaliskuuta 2019

Lohilaatikko



Lautasella annos lohilaatikkoa. Kuva: Tuula Leskinen

Vaihtelua perinteiseen kermapitoiseen kiusaukseen saa tekemällä laatikon munamaidolla eikä kermalla. Lohilaatikko maistuu minun suuhuni paremmalle kuin silakkalaatikko, josta minulle on jäänyt kouluvuosilta vähintäänkin jonkinlainen ennakkoluulo.

Käytin lohilaatikkoon viimeiset oman maan perunat, mikä tarkoitti sitä, että pienissä perunoissa oli kova työ kuoria ja viipaloida. Makuun perunoiden koko ei vaikuttanut. Perunoista suurin osa oli puikulaa, mutta joukossa oli myös annabellaa, joka on kiinteämpi lajike. Laatikko kypsyi sen verran pitkään uunissa, ettei eroa kiinteämmän tai jauhoisemman perunan välillä löytynyt. Puikula muuten sopii minun mielestäni hyvin laatikkoruokiin, eivät ne hajoa. Laatikkoon voi käyttää sitä lohta mitä sattuu käsillä olemaan. Tällä kertaa löysin kaupasta edullisesti kotimaista kylmäsavustettua kirjolohifileetä.

Neljä annosta
1 kg perunoita
150 g lohta (voi olla enemmänkin)
2 munaa
4 dl täys- tai kevytmaitoa
voita voiteluun ja pinnalle
suolaa
pippuria
tilliä, kuivattukin käy
Lisäksi sulatejuustoa ½ pkt, jos on.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi kala, jos se ei ole valmiiksi viipaloitu. Voitele vuoka. Lado pohjalle kerros perunaviipaleita ja sen päälle ripaus suolaa, pippuria ja kerros kalaa. Ripottele päälle kuivattua tilliä. Tee toinen samanlainen kerros. Päällimmäiseksi jätä perunakerros. Vatkaa munat kevyesti kulhossa, lisää maito, suolaa (vajaa 1 tl) ja rouhi valkopippuria myllystä.

Jos haluat käyttää sulatejuustoa, lisää sitä kerrosten väliin. Laita voinokareita pinnalle ennen uuniin laittamista. Laske uunin lämpötila heti 175 asteeseen kun laitat vuoan uuniin. Anna kypsyä 1½ tuntia. Tarjoa salaatin tai etikkasäilykkeiden kanssa. 

Lohilaatikkovuoka. Kuva: Tuula Leskinen