sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

Makaronilaatikko soijarouheesta


Lautasella annos makaronilaatikkoa soijarouheesta. Kuva: Tuula Leskinen

Pussillinen vaaleaa soijarouhetta uhkaa mennä päiväykseltään vanhaksi, joten ei muuta kuin hävikkiä estämään ja tekemään ruokia, joihin pannaan soijarouhetta! Tavallisimmin laitan soijarouhetta kasvishernekeittoon, mutten aina. En ole niin aktiivinen soijarouheen käyttäjä, että pussillinen kuluisi tuosta noin vain – ainakaan vielä.

Soijarouhepussin etiketissä on ohje makaronilaatikkoon. Hieman epäillein suhtauduin siihen, mutta päätin kuitenkin kokeilla. Tein puolikkaan annoksen, josta tulikin kolme pienehköä tai kaksi tuhtia annosta. Ja täytyy kehua, tuli todella hyvää.

Ohjeessa käytetään tomaattipyreetä, mutta minulla oli vajaa desi aiemmin tehtyä mausteista tomaattikastiketta (pizzaa varten tomaattimurskasta keittämääni) jemmassa, joten käytin sen. Lisäsin kyllä kastikkeeseen mausteita lähes ohjeen mukaan.

2 isoa annosta
2 dl sarvimakaroneja (tummia)
vettä ja suolaa keittämiseen

1 dl vaaleaa soijarouhetta
½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tl öljyä
1 prk tai puolikas tomaattipyreetä (1 prk 70 g)
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua oreganoa (korvasin nämä yrtit 1,5 tl provencen yrtit -sekoitusta)
1 tl paprikajauhetta
½ tl cajun-maustetta
1/3 tl juustokuminaa
½ tl mustapippuria myllystä
3 dl vettä + 2/3 kasvisliemikuutiota
rippunen suolaa tarvittaessa

75 g juustoraastetta (punaleimaemmental)
1 dl ruokakermaa
1 muna
rippunen suolaa

Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele pieni vuoka. Keitä makaronit lähes kypsiksi ja valuta. Kuullota öljyssä silputut sipulit, lisää valkosipuli vähän myöhemmin. Lisää mausteet ja tomaattipyree ja sekoita hetki. Lisää kasvisliemi ja soijarouhe. Anna kiehua kolmisen minuuttia. Yhdistä makaronit ja kastike. Sekoita joukkoon puolet juustoraasteesta. Kaada seos uunivuokaan ja levitä tasaiseksi. Kaada päälle suolalla maustettu kerma-munaseos. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia. Ripottele loput juustoraasteesta päälle ja kuorruta vielä 5–10 minuuttia. Anna makujen tasaantua hetki ennen tarjoilua. 

Soijarouheesta tehtyä makaronilaatikkoa vuoassa. Kuva: Tuula Leskinen