sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Rahkavoitaikina


kaulin ja rahkavoitaikina kuva Tuula Leskinen

Rahkavoitaikina on helppo ja hyvä taikina, aina ei tarvitse ostaa pakastettua taikinaa. Tästä syntyvät joulutortut ja esimerkiksi pienet kasvistäytteiset piirakat. Taitteleminen ja kauliminen lisäävät lehtevyyttä.

4 dl vehnäjauhjoja
1 tl leivinjauhetta
250 g pehmeää voita
250 g (1 purkillinen) rahkaa

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. Sekoita rahka pehmeään voihin, ja lisää sitten jauhoseos. Sekoita tasaiseksi. Anna levähtää jääkaapissa noin puolen tunnin ajan ennen leipomista. Lehtevyyttä saa taittamalla levyksi kaulitun taikinan kolmeen osaan ja tekemällä tempun kolmesti. Taittelukertojen välillä taikinan annetaan asettua jääkaapissa noin varttitunnin verran.

Joulutortut ym. leivonnaiset paistetaan 225 asteessa koosta ja uunista riippuen 12–15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. 

Taiteltua rahkavoitaikinaa ja kaulin Kuva: Tuula Leskinen