torstai 30. toukokuuta 2019

Marjapaistos


marjapaistos annosvuoassa. kuva: tuula leskinen

Toukokuu lähenee loppuaan ja vielä löytyy viimevuotisia marjoja pakastimesta. Tein Eeva Salosen Ruokatorstain mukaan jälkiruuaksi marjapaistoksen, ja yllätyin kuinka hyvää tuli. Annos vaikutti isolta, muttei tehnyt lainkaan tiukkaa syödä se pari tuntia varsinaisen aterian jälkeen.

Laitoin neljään annosvuokaan suurin piirtein saman verran jokaiseen marjaseosta, jossa eniten oli vadelmia, saman verran mansikoita, jonkin verran hilloja ja vähän mustikoita.

Paistoksen voi tehdä pieneen, halkaisijaltaan alle 20 senttiseen vuokaan.

Neljä annosta
1 l pakastemarjoja (minulla oli vähemmän)
hunajaa jos marjoissa ei ole sokeria
Taikina:
1 sitruunan raastettu kuori
50 g voita (tai margariinia)
1 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1,5 dl kookoshiutaleita

Levitä marjat vuokaan tai jaa pikkuvuokiin. Pese sitruuna ja raasta kuoresta vain keltaista osaa.  Sekoita pehmeään voihin sitruunankuoriraaste, vehnäjauhot, sokeri ja kookoshiutaleet. Levitä taikina marjojen päälle. Paista 200 asteen uuninlämmössä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

Söimme ensin kaksi, kahdestaan kun olimme ja seuraavana päivänä lämmitin jääkaappikylmät annokset mikrossa. Aivan oli hyvää lämmitettynäkin.

tiistai 28. toukokuuta 2019

Broilerimurekepihvit


Broilerimurekepihvit annos lautasella kuva: Tuula Leskinen

Punaisen lihan vaihtoehtona voi käyttää vaikkapa broileria, ellei sitten aivan jotakin täysin kasvispohjaista ainesta. Minulla tosin tulee harvemmin ostettua ja käytettyä broilerin jauhelihaa. Ei yleensä tule edes mielen. Nyt tuli. Ja muistelin joskus aiemminkin näitä broilerin jauhelihasta tehtyä pikkupihvejä tehneenikin, mutta ohjetta en ole aiemmin kirjannut ylös.

Mikään ei estä tekemästä taikinasta pyöryköitä, tai isompia pihvejä, tai paistamasta pihvejä uunissa.  Eeva Salosen Ruokatorstain ohje on hyvä perusohje.

Tein kastikkeenkin saman ohjeen mukaan. Melko jankkia kastikkeesta tuli, mutta aivan ok. Laitoin jäljelle jääneen kastikkeen ja loput ruokakermasta seuraavana päivänä tekemääni kasvissosekeittoon. Salsakastikkeelle pitäisi keksiä jotakin käyttöä.

4–5 annosta
300–400 g broilerin jauhelihaa
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja
1 muna
1 tl suolaa
¼ tl musta- tai valkopippuria (laitoin valko-)
1 tl paprikajauhetta
½ tl (kuivattua) rakuunaa
paistamiseen öljyä tai voita tai molempia

kastike:
100 g maustamatonta tuorejuustoa
3–4 rkl valmista salsakastiketta

Kaada kerma kulhoon ja sekoita siihen korppujauhot. Anna turvota hetki. Lisää sitten jauheliha, mausteet ja muna. Sekoita tasaiseksi (älä vaivaa liikaa).

Kuumenna lettupannussa tai paistinpannussa öljyä tai voita. Nosta seoksesta kahdella lusikalla tai ruokalusikalla reiluja nokareita pannulle, tasoita hieman. Paista keskilämmöllä kolmisen minuuttia per puoli.

Sekoita kastikeainekset.

Pihvien kaverina maistuu ohjeen mukaan perunasose, tai voinokareella terästetyt puikulaperunat (kuten tässä tapauksessa) tai riisi tai couscous tms.

keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Valkopapukastike pastalle


Papu-hernekastiketta ja tagliatellea lautasella. Kuva: Tuula Leskinen

Säilykepapuja saa nykyään vaikka minkälaisia, ja niistä on kätevä tehdä ruokaisia kasvisruokia. Seuraavan pastakastikkeen tein valkopapusäilykkeestä. Ohje on 14. helmikuuta 2019 ilmestyneestä Helsingin Sanomista (ohje on otettu nettisivulta).

Kahdelle
1 prk (400 g) valkoisia papuja liemessä
2 rkl öljyä
1 rkl kasvisfondia
2,5 dl vettä
loraus sitruunamehua, tai puolikkaan sitruunan mehu
pari valkosipulinkynttä tai maun mukaan enemmän
tuoretta basilikaa pieni ruukullinen
noin puoli pussia pakasteherneitä, maun mukaan enemmänkin
parmesaania
oliiviöljyä
mustapippuria

200 g tagliatellea

Kuullota hienonnetut valkosipulinkynnet öljyssä. Lisää vesi, valutetut ja huuhdellut pavut sekä fondi. Keitä kymmenkunta minuuttia. Keitä sillä välin pasta. Ota vähän pastan keitinvettä talteen, sitten kun pasta on kypsynyt ja valutat sen. Lisää kastikkeeseen ¾ basilikasta ja surauta se sauvasekoittajalla osittain sileäksi, mutta jätä sattumia. Lisää (mikrossa kuumennetut) herneet ja sitruunan mehua tai lisää jäiset herneet kastikkeeseen ja kuumenna kunnes herneet ovat sulaneet ja kuumentuneet. Sekoita ja mausta. Lisää lopuksi silputtua basilikaa. Viimeistele annos parilla kierroksella mustapippurimyllystä, oliiviöljyllä ja raastetulla parmesaanilla.

Särmää saattaisi saada aurinkokuivatuista tomaateista.